Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur rijdt in opdracht een lading van de ene naar de andere plek binnen een strakke planning. Ze kunnen verschillende soorten ladingen vervoeren. In sommige gevallen heb je extra certificaten nodig bij bijvoorbeeld het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Je werkt voor een transportbedrijf of op de distributieafdeling van een grote keten.

Als vrachtwagenchauffeur kun je soms een lange tijd onderweg zijn om een lading te vervoeren. Er bestaan dan plekken speciaal voor vrachtwagenchauffeurs waar je een pauze kunt nemen of kan gaan overnachten. Maar waar slapen ze dan? Daarvoor heb je een cabine. Alles draait erom dat de vracht zo snel en veilig mogelijk op de locatie komt, dus genoeg slaap is ook heel belangrijk.

Ook ben je als vrachtwagenchauffeur op de hoogte van internationale verkeerswet- en regelgeving, in het bijzonder van goederenvervoer. Je dient dus wel degelijk over bepaalde kennis en vaardigheden te beschikken om dit beroep goed te beoefenen.

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur gemiddeld per maand?

Volgens de CAO beroepsgoederenvervoer ligt het bruto salaris van een vrachtwagenchauffeur tussen de €1966 en €3015 per maand. Natuurlijk zal het salaris wel wat stijgen door overwerken, werken in het buitenland en werken in het weekend.

Loonschaal Minimaal Maximaal
Loonschaal B € 1966,- € 2488,-
Loonschaal C € 2052,- € 2596,-
Loonschaal D € 2184,- € 2764,-
Loonschaal E € 2291,- € 3015,-

Is geld een van de belangrijkste drijfveren voor jou als het gaat om het kiezen van een studie en baan? Dan is het belangrijk dat jij je goed inleest over de mogelijke kansen en het financiële plaatje dat daarbij komt kijken. Bij sommige beroepen verdien je namelijk simpelweg meer dan bij andere beroepen. Wil je weten welke banen je moet vermijden als je veel geld wil verdienen? Bekijk dan onze lijst met de tien slechtst betaalde beroepen in Nederland, als het gaat om het startsalaris.