Wat moet je ervoor doen?

Het beroep tandarts staat bekend als een goedbetaalde baan. Echter dien je hier ook een zeer zware studie voor af te ronden. De studie tandheelkunde bestaat de eerste drie jaar vooral uit theoretische stof en hierna haal je je bachelor. Vervolgens ga je aan de slag met je master en op dat moment kun je kiezen voor de specialisatie tandarts en vervolgens kan je in een praktijk gaan werken. In totaal ben je zo’n zes jaar bezig voordat je al je papieren op zak hebt.

 

Hoeveel salaris verdien je als tandarts?

Het salaris van een tandarts kan enorm verschillen vanwege de grootte van de praktijk. Het gemiddelde salaris van een tandarts zal ongeveer rond €7.400 bruto per maand zijn. Het minimale bruto salaris ligt op €3.200 en de maximale bruto maandloon ligt op €11.600, beiden bij een werkweek van 40 uur. Als jij bij een goedlopende praktijk werkt zou je salaris zo op kunnen lopen tot €150.000 per jaar. Dat is natuurlijk niet niks

  • Gemiddeld bruto jaarsalaris: € 95.904
  • Gemiddeld bruto maandsalaris: € 7.400
  • Gemiddeld bruto uurloon: € 42,53

Veel mensen denken dat tandartsen in dienst zijn bij een bedrijf, maar dat is zeker niet het geval. Veel tandartsen werken als zzp’er voor een percentage van de omzet. De hoogte van dit percentage wordt bepaald door naar de ervaring van de tandarts te kijken en naar de locatie van de praktijk en de schaarste. Het percentage ligt meestal tussen de 35 en 45 procent.

Naast het beroep tandarts zijn er andere vakken die bekend staan als zeer goed betaalde banen. Een goed voorbeeld hiervan is piloot. Benieuwd wat je als bestuurder van een vliegtuig verdient? Bekijk dan het gemiddelde salaris van een piloot bij de KLM, Ryanair en andere vliegtuigmaatschappijen.