Nederlands gezin woont geïsoleerd in Spanje

Het Nederlandse gezin bestaat uit een Nederlandse vader,  Spaanse moeder en hun twee kinderen van 18 en 24. Jarenlang heeft het gezin afgezonderd geleefd in een boerderij in de bossen in Girona in Spanje. Met ‘afgezonderd’ bedoelen we in dit geval echt ‘geïsoleerd’. De 24-jarige dochter heeft gelukkig een weg gevonden om te kunnen ontsnappen en is onmiddellijk naar de buren toegerend. Ze heeft daar haar verhaal kunnen doen en vervolgens is ze door hen naar de lokale politie gebracht. Gek genoeg had ze deze buren nog nooit gezien. De jongedame legde uit dat ze nooit naar buiten mocht, behalve om met haar ouders boodschappen te doen. Ze had geen televisie en ze leefde altijd in het donker. Blijkbaar zit haar broer ook in hetzelfde schuitje. Door deze redenen wilde de jongedame niet meer terugkeren naar haar ouders.

De politie heeft vervolgens een onderzoek gestart in opdracht van de rechter. De ouders worden verdacht van mishandeling en huiselijk geweld, maar de vader is het hier niet mee eens. Hij legt uit aan de politie dat zijn dochter psychiatrische problemen heeft en hiervoor werd behandeld door haar oom, die psychiater is. Ook vertelt hun advocaat dat het één groot misverstand is en dat de moeder niet tegen straling kan en dat dat de reden is waarom ze afzonderlijk wonen. Zo verklaart de advocaat: “Zij (de dochter) wilde een weekje naar een oom toe, maar ze had geen vervoer. Daarover sprak ze met een buurman. Die begreep het verkeerd. Hij dacht dat het meisje gevangen werd gehouden en belde de politie.”

De kinderen hebben geen aangifte gedaan tegen hun ouders, waardoor de rechter toestond dat de kinderen bij hun ouders mochten blijven wonen zolang ze wel genoeg vrijheid krijgen. Of het gezin weer samen is, weten we niet. Een woordvoerder laat het volgende weten aan Hart van Nederland: “Als Nederlanders in het buitenland zich niet bij de ambassade of ander orgaan van de Nederlandse overheid melden, kunnen wij vrij weinig doen. Melden bij de overheid is het startschot voor onze dienstverlening”