Opleiding tot vliegtuigbestuurder levert een aardig startsalaris op

Het is geen geheim dat piloot worden niet voor iedereen bestemd is. Circa 85 % die de opleiding volgt komt er niet doorheen, mede dankzij de strenge toelatingseisen. Als piloot heb je ontzettend veel en grote verantwoordelijkheden. Je bestuurt tenslotte een voertuig met veel mensen erin waarbij een ongeluk levens kan kosten. Het is daarom ook logisch dat de eisen ontzettend hoog liggen. Lukt het je toch om de opleiding succesvol af te ronden, dan kun je een startsalaris verwachten van zo’n 45.000 euro (bruto) per jaar.

 

Wat is het salaris van een piloot bij KLM?

KLM is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Maar wat verdien je nou als piloot van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij? Leeftijd, ervaring en de grootte van de vliegtuigen die iemand kan besturen zijn allerlei belangrijke factoren die een rol spelen in de berekening van het salaris van een piloot. Wij zullen de cijfers voor je op een rijtje zetten:

Het gemiddelde salaris van een piloot in dienst van de KLM is 8.333 euro per maand, maar de pilotensalarissen kunnen bij de KLM oplopen tot zo’n 23.030 euro per maand. Een hartstikke mooi salaris en het verbaast ons dan ook niet dat het beroep ‘piloot’ hoog staat in het rijtje van de best betaalde beroepen in Nederland. We hebben ook het jaarsalaris onder de loep genomen. De meeste piloten van de KLM verdienen per jaar tussen de 100.000 en 150.000 euro per jaar. Dit bedrag kan oplopen tot 275.000 per jaar indien je 25 jaar ervaring hebt en de grootste vliegtuigen bestuurt.

KLM salarissen piloot

Hoeveel verdienen piloten bij andere luchtvaartmaatschappijen?

Uiteraard verschilt het salaris van een piloot per vliegtuigmaatschappij. Zo verdien je als piloot bij een low budget maatschappij als Ryanair aanzienlijk minder dan bij KLM. Volgens bronnen mag een ervaren piloot in dienst van Ryanair tevreden zijn met een jaarsalaris van ‘slechts’ 85.000 euro. Dat is nog steeds een relatief hoog salaris natuurlijk. Bij de vliegmaatschappij Emirates verdien je wat meer als vliegtuigbestuurder, zo’n 110.000 euro per jaar.

Ook verschillen de salarissen enorm per studie. Bekijk dan ook eens de gemiddelde nettosalarissen per opleidingsniveau.