Gemiddelde salaris per branche 2023

Het is altijd een lekker moment als je salaris wordt gestort. De laatste tijd is dat helemaal een feestje, want het vakantiegeld van 2023 is net geweest en daarnaast gaat vanaf juli 2023 het minimumloon opnieuw omhoog. Maar wat is eigenlijk het gemiddelde salaris per branche in 2023? Wij hebben de cijfers.

 

De best betaalde lonen per branche

Laten we beginnen met de branches met de best betaalde lonen. Hierbij staat op een glansrijke nummer één ‘het winnen van gesteenten en mineralen die economische nut hebben voor de mensheid. Ook wel delfstoffenwinning’. Werknemers uit deze branche krijgen een gemiddeld bruto-uurloon van  €38 en zij hebben hiermee gemiddeld het hoogste salaris. Daarna volgt ‘de financiële dienstverlening’. Zij plaatsen zich met een gemiddeld bruto-loon van €37 per uur op een nette tweede plaats. Vervolgens komen op plaats nummer drie de werknemers uit ‘de energievoorziening’. Zij verdienen gemiddeld €32 per uur.

Tot slot volgen de branches ‘specialistische zakelijke diensten’ en ‘IT’ met een bruto-uurloon van €30 en het ‘Openbaar bestuur’ met €28 per uur.

De lagere lonen per branche

De lagere betaalde lonen zijn onder andere ‘afvalbeheer’ met een gemiddeld bruto-uurloon van €24  en ‘vervoer en opslag’ met €23 per uur. Ook ‘cultuur en sport’ met €22 per uur en ‘landbouw en visserij’ met €18 bruto per uur komen in dit rijtje terug. Op een laatste plaats komt de ‘horeca’ met €14 per uur. Daar moet echter de fooi van de werknemers ook nog bij opgeteld worden, waardoor zij waarschijnlijk hoger uit zouden komen.

Het gemiddelde salaris per branche in 2023 is wel afhankelijk van het soort beroep dat je uitvoert. Hierdoor kunnen inkomens binnen een branche enorm verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘financiële dienstverlening’. Hier verdient een administratief medewerker aanzienlijk minder dan een financieel directeur. Dit lijstje is dus absoluut niet leidend qua salarissen, maar geeft wel een indicatie van de verschillen per branche.