Wat is het gemiddelde salaris in Nederland in 2023?

Laten we beginnen in ons eigen kikkerlandje. Volgens de Average Salaris Survey verdient de Nederlander gemiddeld 65.683 euro per jaar. Het modaal inkomen in 2023 in Nederland op een bruto jaarsalaris van 41.810 euro: dit geeft een realistischer beeld, omdat uitschieters als multimiljonairs hierin niet zijn meegerekend. Het hoogste maandelijkse inkomen van Nederland wordt verdiend in Den Haag, met een gemiddeld bruto jaarinkomen van 70.899 euro. Het verschil tussen de inkomens van mannen en vrouwen is in Nederland echter nog aanzienlijk. Nederlandse mannen hebben een gemiddeld bruto jaarsalaris van 68.764 euro, terwijl vrouwen het moeten doen met ‘slechts’ een gemiddeld bruto jaarsalaris van 56.310 euro.

 

Wat is het gemiddelde salaris in België in 2023?

Onze zuiderburen verdienen volgens de Average Salaris Survey gemiddeld 66.585 euro bruto per jaar. Het modaal inkomen ligt anno 2023 in België op een bruto jaarsalaris van 46.258 euro. Dat gemiddelde ligt dus een stuk hoger dan in Nederland, waarmee de Belgen het dus beter voor elkaar hebben. In Brussel wordt het meeste geld verdient met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 70.543 euro. Mannen en vrouwen verdienen ook in België niet hetzelfde: mannen verdienen een gemiddeld bruto jaarsalaris van 70.276 euro, terwijl vrouwen 58.979 euro verdienen. Dat betekent wel dat zowel mannen als vrouwen in België meer verdienen dan in Nederland, waarmee de Belgen ons wederom weten af te troeven.

Wat is het verschil in inkomen tussen Nederland en België?

Tijd om de balans op te maken: welk land komt als beste uit de bus wat betreft het gemiddelde salaris? Nederland verliest het wat betreft gemiddeld bruto jaarsalaris van België. Het verschil tussen de gemiddelde salarissen is volgens de bovenstaande gegevens 902 euro op jaarbasis. Een verwaarloosbaar verschil dus.

Ook het modaal inkomen ligt in België een stuk hoger. Daarnaast verdienen de Nederlandse mannen en vrouwen beide minder dan de Belgische mannen en vrouwen. Daarmee lijkt België het in alle opzichten beter voor elkaar te hebben dan Nederland, ware het niet dat in Den Haag nog altijd meer geld wordt verdiend dan in Brussel. Bovendien heeft België een veel grotere staatsschuld dan Nederland, dus in feite staan we dan weer quitte. Daarom houden we het op een gelijkspelletje, zoals dat wel vaker voorkomt tussen Nederland en België.