Minimaal zes jaar studeren voordat het geld binnenrolt

Voor elk beroep moet je natuurlijk studeren. Maar om een chirurg te worden gaat alles net even langzamer als dan bij de meeste beroepen. Om dit beroep uit te mogen oefenen, begin je allereerst met een driejarige studie. Dit is de bachelor geneeskunde. Na deze drie jaar moeten studenten dan de master geneeskunde proberen te halen. Ook deze opleiding duurt drie jaar. Vanaf het moment dat zij dan die zes jaar echt achter de rug hebben mogen zij zichzelf een ‘basisarts’ noemen. Om ‘basisarts’ te zijn, zit je vaak niet al die tijd in de boeken. De meeste studenten gaan dan ook vaak nog door om zich te kunnen specialiseren op een bepaald gebied.

Dit is het gemiddelde salaris van een chirurg in Nederland

Om zes jaar lang (en eigenlijk dus nog langer) gemotiveerd te blijven is natuurlijk niet niks. Maar dan hebben we het ook nog niet gehad over de kosten van die studies. Gelukkig verdienen chirurgen al dat ‘verloren’ geld heel snel weer terug. Per specialisatie verschilt het inkomen namelijk wel. Daarom hebben wij er meerdere op een rijtje gezet:

  • Huisarts: € 7.600 – € 8.700
  • Kinderarts: € 5.000 – € 10.000
  • Internist: € 5.833 – € 20.834
  • Chirurg: € 7.054 – € 12.572
  • Neuroloog: € 5.833 – € 10.833
  • Gynaecoloog: € 5.833 – € 10.833
  • Cardioloog: € 5.833 – € 10.833
  • Orthopeed: € 5.000 – € 10.000
  • Psychiater: € 5.833 – € 10.833
  • Plastisch chirurg: € 9.785 – € 12.572

Deze bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de Nationale Beroepengids en staan voor brutoloon per maand.

Wat is het salaris van een fulltime chirurg?

Je kan aan het rijtje zien dat we nog niet het salaris van een fulltime chirurg hebben laten zien. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) verdienen beginnende chirurgen die fulltime werken (dat is 45 uur per week), zo’n €5.300 euro per maand. Des te meer ervaring een chirurg opdoet, hoe meer hij of zij betaald krijgt. Het salaris kan zo wel oplopen tot meer dan €10.000,- per maand.

Dit is het gemiddelde salaris van een chirurg in Nederland

Chirurgen die op in academisch ziekenhuis werken, kunnen zelfs nog een hoger salaris krijgen. Het is wel erg belangrijk om te vermelden dat al deze salarissen indicaties zijn. Het échte salaris van chirurgen ligt namelijk aan een heleboel verschillende factoren.

Heb jij nu eigenlijk helemaal geen zin om zolang in de schoolbanken te zitten? Wist je dat er ook goedbetaalde banen zijn waar je geen diploma voor hoeft te halen? Wie weet zit jouw droombaan er wel bij!