Wat is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt?

In Europa is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt 29 jaar. In 2019 was het gemiddelde in Nederland iets hoger, namelijk 30 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,3 jaar. Wij horen samen met de landen Spanje, Italië, Griekenland en Ierland bij de ‘laatbloeiers’. Gemiddeld krijgen zij ook op hun 30ste een eerste kind.

 

In Bulgarije beginnen vrouwen het snelst aan kinderen, op 26-jarige leeftijd, gevolgd door Roemenië met 26,3 jaar en Letland 26,5 jaar.

Vriendin van Bacardi Lemon-zanger Mart Hoogkamer deelt top foto's op Instagram. Zie hier https://bit.ly/35uRNzv

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop een man voor het eerst vader wordt?

De gemiddelde leeftijd van vaders bij de geboorte van een kind is de afgelopen vijf jaar gestegen naar 34,2 jaar. Vooral mannen onder de vijfendertig werden minder vaak vader. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Ook bij de geboorte van hun eerste kind (ruim 75,5 duizend baby’s in 2018) zijn mannen ouder. Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder.

In 2018 zijn er ruim 168,5 duizend baby’s geboren. Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van een kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar eerder, toen mannen gemiddeld 34 waren. Sinds 1996 is deze leeftijd met meer dan een jaar gestegen.

Het bedenken van een meisjesnaam voor je pasgeboren baby is nog best lastig. Vooral als je vrouw wat anders zegt. Lees ook over de populairste meisjesnamen ter wereld.