Wat houdt cardio precies in?

Cardio wordt gedefinieerd als elke vorm van lichaamsbeweging die je hartslag omhoog brengt en voor een langere periode hoog houdt. Bekende cardiovasculaire oefeningen zijn fietsen, hardlopen, wandelen, touwtje springen en zwemmen.

 

Hoe schadelijk is het echt om geen cardio te doen?

Hoewel het niet zo is dat je er dood aan gaat wanneer je geen cardio doet, is het toch belangrijk om het in je routine op te nemen. Zonder cardio-oefeningen wordt je het risico op hartaandoeningen verhoogd. Bovendien mis je andere voordelen, zoals het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Het komt erop neer dat je hart overuren moet maken wanneer je geen cardio doet.

Dus hoe vaak per week moet je dan cardio doen? En hoeveel cardio moet je doen? Het antwoord op deze vragen hangt grotendeels af van je doelen. Maar volgens Healthline zou je minstens vijf dagen per week 30 minuten cardio activiteit van gemiddelde intensiteit moeten doen en minstens 25 minuten krachtige aerobe activiteit voor drie dagen per week.

Hor kan je beginnen met cardio?

Als jij je alleen op krachttraining richt loop je het risico op overbelastingsblessures, vooral wanneer je je alleen maar op dezelfde spieren en gewrichten focust. Als jij je spieren niet de kans geeft om goed te herstellen en te rusten, wordt het lastiger om ze te laten groeien en sterker te worden. Door je trainingen af te wisselen met cardio van een lage intensiteit, kunnen je spieren die welverdiende pauze krijgen en jij je uithoudingsvermogen opbouwen.

is het slecht als je geen cardio doet

Dus hoe begin je weer met cardio? Eén ding dat in je voordeel zal werken, is je spiergeheugen. Het komt erop neer dat jouw spieren zich eerdere trainingsbewegingen herinneren, zodat je na een lange onderbreking de verloren spieren sneller kunt terugwinnen. Je moet echter nooit meteen in een zware trainingsroutine springen. Probeer rustig terug in je trainingen te komen om blessures te voorkomen. Geduld en doorzettingsvermogen is at the end of the day de sleutel tot je terugkeer op die fitness reis van je.

Niet echt zin om naar buiten te gaan om te joggen of te fietsen? Maak je geen zorgen, want hier zijn een aantal eenvoudige cardio oefeningen die je thuis kan doen.