Gebruikte leaseauto kopen als occasion

Even een belangrijk punt: de aanschaf van een voormalige leasewagen is vaak geen keuze als je budget beperkt is. Een vluchtige blik op het aanbod van leasemaatschappij leert je al snel dat de prijzen sterk variëren, afhankelijk van je wensen. De goedkoopste occasion is nog altijd zo’n 6.250 euro. Op zich zijn die prijzen logisch, de gemiddelde leeftijd van een leaseauto die als occasion wordt verkocht is drie tot vijf jaar.

gebruikte leaseauto als occasion

Aandachtspunten bij de koop van een occasion

Ga je bewust op zoek naar een gebruikte leasewagen, dan kom je al gauw tot de conclusie dat het vaak wagens betreft uit 2015 / 2016. Het zijn dus jonge occasions. De kans op grote problemen met zo’n wagen is dus minimaal, maar het kan geen kwaad om extra kritisch te zijn voor je de wagen van je dromen daadwerkelijk aan gaat schaffen.

De voordelen van leaseauto’s

Er zijn drie duidelijke voordelen bij het kopen van een voormalige leaseauto ten opzichte van een ‘gewone’ occasion. Zo heeft een leasewagen slechts één eigenaar gehad, zijn ze normaliter goed onderhouden en is de onderhoudsgeschiedenis controleerbaar. Bovendien worden leasewagens voornamelijk gebruikt om veel kilometers mee te maken.

occasion kopen leaseauto

Het is dus het intrappen van een open deur, maar daarmee niet onbelangrijk: een leasewagen wordt normaal gesproken goed onderhouden. De bezitter van een leasewagen heeft zelf geen kosten aan het onderhoud van zijn wagen en dus is het veel makkelijker om de wagen naar de garage te brengen voor het onderhoud. Dat is namelijk ook in het belang van de leasemaatschappij: een goed onderhouden wagen is makkelijker te verkopen.

Een leasewagen wordt nooit aangeschaft om te gebruiken als boodschappenwagen, maar juist vanwege het woon-werkverkeer. Zo’n wagen wordt dus intensief gebruikt en dat is juist goed voor de wagen. Staat een wagen vaak stil, dan slijt hij ook harder. Je koopt dus een occasion die aardig wat gewend is. Bijkomend voordeel is dat leasewagens vaak zijn voorzien van tal van opties om het comfort tijdens lange ritten te verhogen.

De nadelen van een occasion

Uit bovenstaande blijkt dat de aanschaf van een voormalige leasewagen voordelen heeft, maar je moet natuurlijk niet blind zijn voor de mogelijke nadelen. De reden dat een leasemaatschappij wagens verkoopt is vaak vanwege economische redenen: het onderhoud wordt te duur. Je doet er dus verstandig aan om er rekening mee te houden dat je op termijn geconfronteerd wordt met verschillende kosten voor het onderhoud. Dat hoeft uiteraard geen nadeel te zijn, het is vaak ook een prima argument om te onderhandelen over de uiteindelijk prijs.