Introversie versus extraversie in persoonlijkheid

Je hebt vast wel eens gemerkt dat mensen nogal van elkaar kunnen verschillen. Mensen vinden het prettig om dingen in groepen in te delen en dat doen we ook voor de verzamelingen van persoonlijkheidskenmerken. Zo zie je vaak de woorden introversie en extraversie langskomen, vaak tegenover elkaar. Maar wat is nou precies het verschil?

 

Introversie, gericht op de ‘binnenwereld’, is het energie krijgen van binnenuit; uit rust en op zichzelf zijn. Dit zijn mensen die hun plezier en energie dus halen uit hun eigen gezelschap. Aan de andere kant zit extraversie, mensen die juist gericht zijn op de buitenwereld en energie krijgen van anderen om zich heen. Je kunt beide begrippen als twee uitersten van een spectrum zien; iedereen zit ergens op deze schaal. Zouden introverte mensen vaker vreemd gaan, of juist de extraverte mensen?

Vaak wordt ervan uitgegaan dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken zorgen voor jouw specifieke plaats op de schaal. Dit zijn persoonlijkheidskenmerken die ook eerder geneigd zijn tot bepaald gedrag. Aan de hand van deze persoonlijkheidskenmerken en gedragingen kunnen ook voorspellingen worden gedaan, zoals bij dit onderzoek naar welke type eerder geneigd is om vreemd te gaan. Wie denk jij?

wie gaan vaker vreemd

Gaan introverte mensen of juist de extraverte mensen vaker vreemd?

Je zult misschien denken dat het vrij makkelijk te voorspellen is welk type mens eerder vreemd zou gaan. Extraverte mensen zijn erg sociaal en vinden het leuk om in gezelschap van andere mensen te zijn. Ze zoeken deze andere mensen dus ook graag op en halen voldoening uit sociale interacties. Introverte mensen aan de andere kant zijn meer op zichzelf gesteld en hebben een voorkeur voor het alleen zijn omdat de energie van anderen hen erg kan vermoeien. Aan de hand van deze indeling zou het je ook niet verbazen dat ook uit onderzoek blijkt dat extraverte mensen eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. Toch is het wel zo dat, zodra extraverte personen vreemdgaan, de partner, ongeacht extravert of introvert, sneller geneigd zijn om óók vreemd te gaan.

Lees ook: Dit zijn de leeftijden waarop de meeste mannen en vrouwen vreemdgaan.