De prachtig omgebouwde molen op Funda

Deze voormalige poldermolen beschikt over tal van authentieke details, gecombineerd met hedendaagse kleuren, meubels en accessoires. Op de eerste verdieping van deze Funda molen bevindt zich de slaapkamer met een tweepersoonsbed met zicht op het zogenaamde ‘gaande werk’ (de aandrijflijn van een molen). Vanuit je bed kijk je door het glazen plafond naar het houten tandwiel, een indrukwekkend gezicht wanneer de molen weer in beweging komt. De badkamer is in authentieke stijl gemoderniseerd en bied je tijdens het douchen een mooi uitzicht over de weilanden.

De totale oppervlakte van de beide percelen bedraagt ca. 1035 vierkante meter. Wat goed nieuws is, is dat er recent een 12-tal zonnepanelen geplaatst zijn (ca. 380 WP per stuk). Hierdoor zullen de energielasten toch een stukje lager zijn.

Rijksmonument

Omdat de molen op Funda een rijksmonument is, komt het in aanmerking komt voor diverse subsidies van de Rijksoverheid, de provincie en de gemeente. Deze subsidies zijn bedoeld voor de instandhouding voor het onderhoud. Momenteel zijn er subsidies door de Rijksoverheid en de provincie toegekend en men is nog in afwachting van de gemeentelijke toezegging. De poldermolen is te vinden in het buitengebied van het dorp Tytsjerk. Grote kans dat, als je niet uit Friesland komt, nog nooit gehoord hebt van deze plaats. Tytsjerk is een dorp in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp ligt ongeveer negen kilometer ten oosten van Leeuwarden, weten jullie dat ook weer.

De Swarte Prinsch

Het klinkt een beetje als een (nieuwe) winkel in de Efteling, maar dat is het niet. Het is namelijk de naam van de molen. Hier zit een historisch verhaal achter: “Na de renovatie van de molen in de jaren ’90 was de molen weer ‘draaivaardig’. In molenjargon wordt dit ‘Draaien voor de prins’ genoemd. Dit werd door de eigenaren van destijds gecombineerd met de meisjesnaam van de eigenaresse, mevrouw Robijn. En de grootste Robijn ter wereld, welke is verwerkt in de Kroningkroon van het Britse Koningshuis, draagt de naam ‘The Black Prince’, vandaar de prachtige en symbolische naam ‘De Swarte Prinsch’.”

swarte prinsch

Bekijk hieronder meer foto’s van de molen aan de Alddiel 4 A in Tytsjerk:

Molen funda

molen

funda molen tegeltjes