Hoe kan je afvallen met een kantoorbaan?

Nauwelijks bewegen en ongegeneerd snacks naar binnen werken terwijl je naar je scherm staart: niet de meest bevorderende handelingen voor je algehele gezondheid. Het een volgt het ander op en voor je het weet zit je in een zelfdestructieve routine verwikkeld, met name door jouw kantoorbaan. Om je daar uit te helpen bieden we hieronder een aantal oplossing om weer op de juiste koers te belanden, waarmee je ook gaat afvallen achter je bureau.

Disclaimer: zorg ervoor dat dit niet het enige is wat je doet qua beweging met betrekking tot je kostbare baan. Ga met de fiets naar werk, ga tijdens de pauze een stuk wandelen, neem de trap in plaats van de trap etcetera en ga bewust om met voeding.

1. Kies verantwoord eten

Een groot deel waardoor je kan afvallen heeft te maken met gezonde voeding. Tuurlijk is beweging ook essentieel, maar als je elke dag burgers eet, maken die paar minuten op de loopband ook geen reet uit. Als je elke dag om drie uur begint te snaaien uit de snoepautomaat op kantoor, gaat je lichaam daar aan wennen.

gezonde voeding afvallen kantoorbaan

Je moet dus die cyclus doorbreken en overstappen naar wat verantwoorders. De oplossing is simpel, maar vergt wel wat voorbereiding. Bereid ’s ochtends voor je vertrek je snacks van de dag voor. Denk aan die kleine wortels met humus, pak crackers en mager beleg in of ga voor fruit en magere yoghurt om mee te nemen – of maak er een lekkere groene smoothie van. Zonder goede voeding gaat afvallen achter je bureau nooit lukken.

2. Wissel af en toe van houding

Niks is zo slecht dan constant in dezelfde houding te zitten. Het is niet alleen funest voor je rug. Verander geregeld van houding als je achter je bureau aan het werk bent. Stel de (verstelbare) bureaustoel zo in, dat de zitting een tikkeltje schuin naar voren staat, waarbij de achterkant van de zitting dus iets hoger staat. Zorg dat je voeten plat op de grond kunnen staan. Tijdens het zitten duw je de billen iets naar achteren zodat de schouders ook iets zakken. Dit is een goede basis, maar wissel het af toe af. Dit draagt ook bij aan het afvallen achter je bureau.

3. Afvallen achter je bureau

Buikspieren
Je kan lastig allerlei fysieke oefeningen doen op je bureaustoel, maar alle kleine beetjes helpen. Ga rechtop zitten met je beide voeten plat op de grond. Strek een been zodat deze parallel met de vloer is, flex je voet en hou dat 5 seconden vol. Ook zak wat achterover en span je buikspieren aan.

kantoorbaan afvallen

Beenspieren
Span de bovenbenen aan. Vooral de bovenkant en de binnenkant van de bovenbenen zijn goed aan te spannen in een zittende houding. Span de bovenbenen aan, houd dat voor minimaal 5 seconden vast en laat weer los. Span vervolgens binnen enkele seconden de benen opnieuw aan en herhaal dit een aantal keren. Om niet steeds te hoeven tellen, wat als afleiding van het werk kan worden ervaren, kun je de benen ook langer aanspannen en bijvoorbeeld in de lucht houden. Je zal vanzelf de benen weer ontspannen na verloop van tijd en zodra je aandacht er weer naar toe gaat, hervat je dit proces.

4. Standaard advies buiten kantooruren

Als je beweging niet erg vind, kan je zelf ook wat opperen bij je collega’s. Ga bijvoorbeeld elk uur even een minuut met iedereen planken, zo kom je even los van de stressvolle werksfeer, kan je even met elkaar lachen en verbrand je ook nog wat calorieën. Veel werkgevers bieden ook bootcamps aan, probeer dit ook eens. Zo zie je ook nog eens wat anders dan je beeldscherm en het silhouet van je net iets te dikke collega.