Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van therapie die bedoeld is om koppels te helpen hun relatie te verbeteren. Deze therapie kan nuttig zijn voor koppels die moeite hebben met communiceren, intimiteit, vertrouwen of andere problemen. Denk jij dat jij en je partner dit wel kunnen gebruiken? Dan is het belangrijk dat jullie hier de juiste manier mee omgaan. Hieronder hebben wij een paar fouten genoteerd die stellen vaak maken met relatietherapie.

 

1. Te lang wachten met hulp zoeken

Dit is een van de grootste fouten die koppels kunnen maken bij relatietherapie. Veel stellen wachten vaak totdat hun problemen op een ernstig niveau zijn gekomen, wat het een stuk moeilijker kan maken om de problemen aan te pakken. Sommige koppels verwachten dat hun problemen zichzelf zouden oplossen en sommigen schamen zich ervoor. Het is belangrijk direct hulp te zoeken als je heftige problemen ervaart in jouw relatie. Des te langer je wacht, des te moeilijker het wordt om die problemen op te lossen.

2. Niet eerlijk zijn tegen je therapeut

Het kan lastig zijn om je kwetsbaar op te stellen tegenover een vreemde, logisch. Maar de kans groot dat je geen progressie zal maken als je niet eerlijk bent tegen je therapeut is. Het is belangrijk te onthouden dat die persoon er is om jou te helpen en dat ze dat niet kunnen doen als ze geen duidelijk beeld hebben van de problemen waarmee je geconfronteerd wordt.

fouten relatietherapie

3. Te veel focussen op schuld

Wanneer koppels het moeilijk hebben, is het vrij normaal dat ze elkaar de schuld geven van de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Dit kan echter wel een probleem zijn bij het boeken van vooruitgang binnen de therapie. Het kan er namelijk voor zorgen dat jij je niet kan concentreren op de onderliggende problemen die de struggles veroorzaken. Probeer in plaats van je te concentreren op de schuld juist samen te werken om de onderliggende problemen te identificeren.

4. Defensief zijn

Het is normaal jezelf te beschermen als je kritiek krijgt. Dit kan er wel voor zorgen dat je niet hoort wat je partner zeg. Dit kan ook een groot probleem zijn bij het boeken van vooruitgang. Laat de ander uitpraten en probeer het te begrijpen ook al ben jij het er niet mee eens. Als je elkaar nooit laat uitpraten zul je ook nooit je problemen in zien.

5. Huiswerk niet opvolgen

Onthoud altijd dat relatietherapie even kan duren en dat het niet zomaar in één sessie opgelost kan zijn. Jouw therapeut zal je hoogstwaarschijnlijk huiswerk meegeven of activiteiten voorstellen die je samen kunt uitvoeren buiten de sessies om. Deze opdrachten voer je uit omdat ze je enorm kunnen helpen met vooruitgang boeken tussen de sessies door.