Fouten waardoor je geen sixpack krijgt

Wat zou het toch mooi zijn als je met wat intensieve training deze zomer kan beginnen met een fraai sixpack. Eindelijk gaan die vele uren in de sportschool zicht terug betalen. Toch is dat niet altijd het geval en krijg je snel het gevoel dat een sixpack jou niet is gegund. Toch zijn er voldoende redenen aan te wijzen waarom het je niet lukt en wat je moet doen om er wel in te slagen.

 

1. Lage spierspanning

De eerste reden is simpel: een tekort aan spieren. De natuur is niet altijd even eerlijk en in een enkel geval heb je gewoon te weinig spieren. Daar kun je zelf weinig aan veranderen. Voor het kweken van een sixpack zul je al flink wat spieren moeten hebben. Hoe groter je buikspieren, hoe groter de kans dat je die spieren in massa kan laten groeien.

2. Genetische aanleg

Een andere reden waarom je geen of juist weinig buikspieren hebt, is dat je de juiste aanleg mist. Genetica dus. Daar kun je ook weinig aan doen. Sommige mensen hebben nu eenmaal van nature meer buikvet en zelfs met veel trainingsuren gaat het niet lukken om die spieren die je wel hebt extra te accentueren. Nog een vervelende bijkomstigheid: diezelfde genen bepalen ook de vorm van je buikspieren. In een enkel geval heb je dus gewoon dubbel zoveel pech.

3. Je drinkt niet genoeg water

Als je een natriumarm dieet volgt en niet genoeg water drinkt, kun je ervan uitgaan dat dit niet zonder gevolgen blijft. Verhoog in dat geval je waterinname naar minimaal 10 glazen per dag en zet het zoutvaatje klaar. Over twee tot drie dagen zie je merkbare verschillen.

niet eten en drinken voor sporten

4. Slaapgebrek

Wat zou het mooi zijn als je met veel slapen een stuk gespierder kan worden. Zo werkt het helaas niet, maar toch is voldoende slaap belangrijk. Chronisch slaapgebrek zorgt ervoor dat er meer cortisol wordt aangemaakt en dit stimuleert in feite de ophoping van maagvet. Door te zorgen voor meer slaap voorkom een te hoog gehalte aan cortisol en zul je merken dat je spieren eerder zichtbaar worden.

5. Koolhydraten

Het beperken van de hoeveelheid koolhydraten is een prima manier om af te vallen, maar als je juist meer zichtbare buikspieren wilt hebben is dat niet zo slim. Een te laag gehalte aan koolhydraten zorgt er namelijk voor dat bepaalde hormonen zich anders gaan gedragen. Een van die effecten is dat je stofwisseling wordt vertraagd waardoor je minder calorieën verbrand. Je vetpercentage blijft dan stabiel, maar je spieren blijven onzichtbaar. Nuttig gewoon een koolhydraatarme maaltijd per week. Zo blijft de balans stabiel en zie je uiteindelijk wel die verdwenen buikspieren.

6. Focus op de buikspieren

We snappen dat je graag resultaat van je inspanningen wilt zien. Het gevaar is echter dat je daar juist teveel op focust. Het is prima om specifieke oefeningen te doen om je buikspieren te versterken, maar het probleem is dat je dat niet gaat helpen. Tijdens he training ga je namelijk calorieën verbranden, alleen zijn de buikspieren relatief klein zodat ze naar verhouding weinig calorieën bevatten. Probeer dus ook samengestelde oefeningen zodat je meer calorieën verbrandt en je buikspieren juist wel zichtbaar worden.

7. Buikcontrole

Zorgen voor voldoende buikcontrole is prima, maar dat stopt niet alsd je klaar bent met je training. Als je de buikspieren flink traint in de sportschool, maar ze de rest van de dag laat ontspannen, maak je een kritieke fout. Probeer ze dus ook na de training in te trekken. Uiteindelijk wordt dit een gewoonte en zie je er meteen slanker uit.

buikspieren thuis trainen

8. Teveel alcohol

Niks mis met een avondje stappen, want alcohol gebruiken en fit blijven kan, maar als je een sixpack wil ontwikkelen zal je het anders aan moeten pakken. Als je serieus aan de slag wil om je persoonlijke doel te halen, dan is alcohol je grootste vijand. Het verlies aan vet wat je hoopt te bereiken wordt door alcohol volledig teniet gedaan. Elk biertje wat drinkt betekent dus in feite minder vetverlies. Daar komt bij dat alcohol de aanleg van vet rondom de maag juist stimuleert. Je bent dus veel langer bezig om dat weer te corrigeren.

9. Stress

Net als slaapgebrek zorgt stress ook voor een verhoogde aanmaak van cortisol. Met andere worden, die ongewenste spanningen maken het nog moeilijker om een strakke buik te krijgen en te houden. Stress zorgt daarnaast niet alleen voor een toename van cortisol, het stimuleert ook de afbraak van mager spierweefsel. Kortom, wil je een indrukwekkend sixpack, vermijd dan onnodige stress.

10. Vreetbuien

Het verlagen van het aantal calorieën in je voeding is prima om gewicht te verliezen. Het probleem is echter dat je dit vaak te fanatiek doet. Dit is vaak een gevolg van onwetendheid en de resultaten kunnen desastreus zijn. In veel gevallen heeft een caloriebeperking juist tot gevolg dat je lichaam gaat protesteren en je juist extra honger krijgt. Probeer het aantal calorieën dus wel te beperken, maar hou rekeningen met je lichamelijke behoefte.