Oefeningen te snel uitvoeren

Veel mensen richten zich op kwantiteit in plaats van kwaliteit bij het doen van oefeningen. Ze willen hun set zo snel mogelijk afronden, wat resulteert in snelle, ongecontroleerde bewegingen in plaats van langzame, gecontroleerde bewegingen. Dit gaat ten koste van de volledige bewegingsuitslag en beperkt de activatie en ontwikkeling van de buikspieren. Neem de tijd voor elke herhaling en concentreer je op een goede techniek.

Verkeerd ademhalen

De juiste ademhaling tijdens het sporten is belangrijk, zo ook wanneer jij je buikspieren traint. Het inhouden van je adem is een veelvoorkomende fout. Het is belangrijk om goed te ademen, zodat er voldoende zuurstof naar de spieren gaat. Adem rustig in door je neus en adem uit door je mond tijdens het aanspannen van de buikspieren.

De nadruk leggen op de voorste buikspieren

Een veelgemaakte fout is om alleen te focussen op de voorste buikspieren en andere spieren te verwaarlozen. Dit kan leiden tot een slechte houding en lagerugpijn. Een uitgebreide kerntraining moet ook oefeningen bevatten voor de zijbuikspieren (obliques) en onderrugspieren. Vergeet niet om een gebalanceerde aanpak te hanteren bij het trainen van je buikspieren.

fouten trainen buikspieren

Vertrouwen op momentum

Het gebruik maken van momentum is een veelvoorkomende fout bij het trainen van de buikspieren. Het draait allemaal om het activeren van je kernspieren terwijl je bewegingen uitvoert, in plaats van simpelweg te vertrouwen op vaart en snelheid. Probeer langzame en gecontroleerde bewegingen te maken, waarbij je bewust je buikspieren aanspant.

Hangende heupen of onvoldoende gekanteld bekken

De positie van je heupen en bekken kan een grote impact hebben op je buikspieroefeningen. Het is belangrijk om je bekken naar binnen te kantelen tijdens liggende oefeningen, zodat je heupen onder je ribbenkast komen te liggen. Tijdens het planken moet je ervoor zorgen dat je heupen parallel aan de vloer zijn. Let goed op de juiste positie van je bekken en heupen tijdens het trainen van je buikspieren.

Je nek belasten tijdens sit-ups

Veel mensen duwen hun nek naar voren tijdens sit-ups, in plaats van de beweging vanuit hun buik te laten komen. Dit kan leiden tot nekpijn. Zorg ervoor dat je je nek positie aanpast en concentreer je op het aanspannen van je buikspieren. Plaats je handen lichtjes achter je oren om te voorkomen dat je aan je nek trekt.

Overdreven rotaties

Bij oefeningen zoals de Russian twist is het belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op rotatie in het midden-onderste gedeelte van de wervelkolom. In plaats daarvan moeten deze oefeningen worden uitgevoerd terwijl het onderste gedeelte van de wervelkolom stil blijft en het bovenlichaam licht roteert. Let goed op je techniek en vermijd overmatige rotaties die kunnen leiden tot blessures.

Wil jij jouw buikspieren goed trainen? Bekijk dan de oefeningen voor de buikspieren.