Wat is FODA en wat kan je ertegen doen?

FODA is een afkorting voor het nieuwe fenomeen Fear of Datin; de angst om opnieuw te gaan daten. Deze angst duikt niet alleen op bij jongeren en millenials, maar dit fenomeen is ook van toepassing na een scheiding. Geen wonder, want na dat lange thuiszitten is daten niet meer iets vanzelfsprekends. Met anderen praten en chatten via het internet is wel even iets anders dan elkaar in het echt zien. Er zijn ondertussen al onderzoeken gedaan die aantonen dat we, als gevolg van de pandemie, niet meer zo goed zijn in face-to-face gesprekken.

 

Volgens de dating app Hinge is FODA een term waar we in dit jaar nog veel mee te maken zullen hebben, helaas. Als we realistisch zijn, zijn we allemaal wel een beetje nerveus als we daten. Niet alleen omdat we niet meer precies weten hoe je goed moet flirten, maar ook de algemene angst om jezelf weer volledig open te moeten stellen naar nieuwe mensen.

1. Lage verwachtingen

Een date ingaan met hoge verwachtingen is nooit goed. Vaak worden deze verwachtingen nooit waargemaakt en ga je altijd naar huis met een teleurgesteld gevoel. Zonde, want een date hoort een lach op je gezicht te toveren, mits de date leuk is natuurlijk. Je gaat op date om mensen beter te leren kennen en om te kijken of diegene bij je past. Ga er zonder verwachtingen in en laat het op je af komen.

2. Laat weten dat je het spannend vindt

Het is niet gek dat je een date spannend vindt. Grote kans dat jouw date het ook heel spannend vindt. Geef aan dat je zenuwachtig bent. Dit kan een hele opluchting zijn. Jullie weten dan van elkaar dat je beide zenuwachtig bent. Dat maakt het weer wat minder spannend.

hoe moet je daten als verlegen persoon

3. Plan de date niet uit

Je kan van tevoren allemaal scenario’s in je hoofd gaan bedenken over hoe de date gaat verlopen, niet doen. Ben je bang dat er stiltes vallen? So be it, dat kan wel eens gebeuren. Wees niet te druk met vragen bedenken om de date gaande te houden. Je ziet uiteindelijk wel hoe de date verloopt.

4. Vermijd het onderwerp ‘pandemie’

Het is een makkelijk en wellicht veilig onderwerp om over te beginnen, corona. Je wil het op je eerste date alleen wel luchtig houden. Het C-woord is dan niet het beste onderwerp om een gesprek over aan te knopen. Komt het onderwerp toch aan bod, probeer dan vooral over de positieve aspecten te praten. Zo houd je het alsnog luchtig.

5. Zet jezelf voorop

Daten is leuk, dat klopt. Het is echter wel belangrijk dat je jezelf ten alle tijden voorop stelt. Merk jij dat je nog niet klaar bent voor daten, vind je het te spannend en maakt het je gestrest? Wacht dan nog even en laat het los. De ware komt vanzelf op je pad.

Houd jij het nog even liever bij online daten? Bekijk dan de do’s en don’ts tijdens het online daten.