Hoe kan je fit blijven in de zomer?

Of het nu gaat om sporten, koken, gezelligheid of gewoon chillen met je vrienden, de zomer biedt het perfecte excuus om lekker actief te zijn. Terwijl je in de winter wellicht zal denken dat het te koud is om te sporten, gaat dat in de zomer niet op. De leukste activiteiten om heerlijk fit te worden (en te blijven) benoemen we graag voor je.

 

Wandelen

Het klinkt wellicht saai, maar de zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om een flinke wandeling te maken. Dat werkt niet alleen ontspannend, het zorgt er ook voor dat je snel een behoorlijke hoeveelheid calorieën verbrandt. Nog een voordeel: het is niet aan leeftijd of tijd gebonden. Niets houdt je dus tegen om de benen flink in beweging te zetten. Een ander niet onbelangrijk voordeel is dat je door het regelmatig wandelen het risico op hartaandoeningen met bijna 20% verlaagt.

fit blijven in zomer sporten

Uiteraard wil dat niet zeggen dat het wandelen uitsluitend is voorbehouden aan de thuisblijvers, ga je bijvoorbeeld op vakantie, dan is het wandelen een prima manier om de directe omgeving eens van een andere kant te zien.

Fietsen

Er is weinig wat meer Hollands is dan fietsen. Nergens ter wereld wordt er vaker gekozen voor de fiets dan in Nederland. Aan de ene kant heeft dat te maken met de infrastructuur van ons land, maar daarnaast is het ons ook met de paplepel ingegoten. Doordat het in feite weinig inspanningen vergt en wel lekker veel calorieën verbtandt is het een prima idee om in de zomermaanden vaker voor de fiets te kiezen. Wil je daarnaast ook je beenspieren eens extra trainen, dan is fietsen de aangewezen methode. Voor voor de oudere medemens is fietsen eigen onontbeerlijk: 30 minuten per dag op de fiets en de cognitieve functie gaat met sprongen vooruit.

Beach volleybal

We kunnen ons voorstellen dat de eerder genoemde activiteiten niet echt aansluiten bij je interesses. Wat dan wel? Beach volleybal! Naast de hoge intensiteit is het ook een sociale activiteit en is het een prima manier om verschillende spiergroepen aan het werk te zetten. Zelfs als je wil afvallen is het verstandig om je hier aan over te geven. Een partijtje van zo’n 45 minuten zorgt juist voor het verbranden van gemiddeld 585 calorieën. Sta er dus niet gek van te kijken dat je na je vakantie een flink stuk bent afgevallen.

welke sporten fit blijven zomer afvallenb

Tuinieren

Is het wandelen en fietsen net iets te inspannend voor je, kies dan voor een activiteit die minder energie vergt, maar wel veel voordelen biedt: tuinieren. Het klinkt misschien vergezocht, maar tuinieren is eigenlijk de beste mind-body-workout. De verschillende bewegingen tijdens het harken en het wieden van de grond zorgen ervoor dat je verschillende spiergroepen aanspreekt en deze traint. Volgens sommigen verbrandt je tijdens het tuinieren net zoveel calorieën als tijdens een gemiddelde workout in de sportschool. Die keuze is dus snel gemaakt.

Zwemmen

Zoek je een leuke activiteit voor de zomermaanden waarbij je gegarandeerd veel calorieën verbrand, kies er dan voor om regelmatig een stuk te zwemmen. De typische bewegingen tijdens de schoolslag, rugslag en vlinderslag zorgen ervoor dat je veel spiergroepen aanspreekt. Het is ook een uitstekende cardiovasculaire training en kan volgens deskundigen de werking van zowel je hart als je longen verbeteren. De Amerikaanse Centers for Disease Control & Prevention (CDC) stellen zelfs dat mensen die regelmatig baantjes trekken een lagere kans op overlijden hebben. Nog steeds niet overtuigd? Ook mensen die last hebben van artritis, osteoporose of andere problemen met hun gewrichten ervaren, hebben baat bij het regelmatig zwemmen. Bovendien is zwemmen ook een lekkere vetverbrander. Ben je echt een koning in zwemmen, dan zal de vlinderslag de beste optie zijn. Mensen van 90 kg verbranden per uur vlinderslag maar liefst 1049 calorieën. Sick!