Tom Cruise

Tom Cruise klinkt misschien als een artiestennaam, maar het is toch echt zijn echte naam. De beste man werd op 3 juli 1962 in Syracuse, New York geboren. Cruise is alweer drie huwelijken verder, allemaal met actrices. Na Mimi Rogers eind jaren 80 en Nicole Kidman in de jaren 90 was Katie Holmes van 2006 tot en met 2012 zijn echtgenote. De acteur begon zijn carrière begin jaren 80. Een van zijn eerste successen op het witte doek was de comedy Risky Business in 1983.

Vanaf dan zou het hard gaan met zijn carrière. Tegen het einde van de jaren 80 was Tom Cruise al een naam waar niemand in de filmindustrie meer omheen kon. Gaandeweg zou hij zich bijvoorbeeld door de Mission Impossible-reeks gaan vestigen als een ware actieheld. Rotten Tomatoes heeft zelfs uitgezocht dat er een relatie bestaat tussen hoe veel hij rent in films, en hoe goed ze scoren op de Rotten Tomatoes-site. Hieronder vind je een lijst van tien Tom Cruise films die jij jezelf niet wil onthouden. En daar wordt best heel wat in afgerend.

Top Gun

Met deze film was de naam van Tom Cruise definitief gevestigd. Top Gun is een van de meest iconische films van de jaren 80 en is bijna synoniem geworden aan die tijd. Boordevol zonovergoten zomeravond-luchten, snelle motoren en natuurlijk ”Danger Zone” van Kenny Loggins. Cruise speelt Pete ‘Maverick’ Mitchell. Hij is een van de meest veelbelovende straaljagerpiloten die bij het Amerikaanse leger in opleiding is, maar Pete heeft nogal een autoriteitsprobleem. Ook zoekt hij voortdurend de strijd met rivaal Tom ‘Iceman’ Kazansky (Val Kilmer). Een sequel genaamd Top Gun: Maverick staat voor 2020 op het programma.

 

Rain Man

In Rain Man speelt Tom Cruise de egoïstische rijkeluiszoon Charles ‘Charlie’ Babbitt. Charlie is een ietwat louche autohandelaar die zich voornamelijk druk maakt over zichzelf en zijn welvaart. Het enige wat hij erft van zijn rijke vader als deze komt te overlijden, is zijn auto en een bos rozen. Niet zijn vermogen van zo’n drie miljoen dollar. Dit is overgemaakt naar iemand anders. Wie? Charlie zoekt het uit. Het blijkt dat het geld gegaan is naar Raymond, een hoog-functionerende, autistische halfbroer, waarvan Charlie het bestaan niet eens afwist. Charlie ontvoert Raymond met als doel het geërfde geld te bemachtigen, maar bouwt gaandeweg een band op met Raymond.

 

Born on the Fourth of July

Nee, in deze film rent Tom Cruise weinig en wel om een heel duidelijke reden. Nadat Platoon uit 1986 van Oliver Stone zich vooral op de Vietnamoorlog in Vietnam zelf, ging zijn volgende film, Born on the Fourth of July, in 1989 over de nasleep van die oorlog in de VS zelf. Tom Cruise speelt de half verlamde veteraan Ron Kovic. Deze film laat zien hoe oorlogsveteranen lang niet altijd warm onthaald worden door de samenleving waarvoor ze ogenschijnlijk hun leven op het spel hebben gezet. Ron Kovic voelt zich in de steek gelaten door zijn land en wordt daardoor een pacifist en een mensenrechten activist.

 

A Few Good Men

Can you handle the truth? Jack Nicholson is er in deze film in ieder geval van overtuigd dat Tom Cruise dat niet kan. Cruise speelt luitenant Kaffee, een advocaat bij de Marine, die nog nooit daadwerkelijk in een rechtszaal gestaan heeft. Hij neemt het op voor twee koppige mariniers die ervan beschuldigd worden een mede-marinier vermoord te hebben. Zijn argument is dat de mariniers simpelweg handelden naar de bevelen die ze kregen. De meest bekende scène is die waarin Kaffee kolonel Nathan Jessup (Nicholson) in het strafbankje verhoort, waarbij Jessup volledig over de rooie gaat.

 

Magnolia

In 1999 regisseerde een nog jonge Paul Thomas Anderson deze Coen Brothers-achtige film. In de film komen de verhaallijnen van meerdere personages in de San Fernando Valley in Californië samen. Twee verhaallijnen gaan ieder over een man voor wie de dood nadert en die de band met zijn zoon weer op wil pakken. Earl Partridge (Jason Robards) leidt aan kanker. Hij probeert in contact te komen met zijn zoon Frank Mackey, gespeeld door Tom Cruise. In deze rol laat Cruise zien dat hij meer in zijn mars heeft en beschikt over een goed gevoel voor humor en nuance.

 

Eyes Wide Shut

Van een jonge Paul Thomas Anderson naar de legende Stanley Kubrick. Kubrick wordt vaak gezien als een van de beste westerse regisseurs van de twintigste eeuw. Het is dus een hele eer als je met zo’n grootheid mag samenwerken. Voor zijn laatste film Eyes Wide Shut uit 1999 speelde Tom Cruise met zijn toenmalige echtgenote Nicole Kidman een rijk en succesvol stel in New York. Cruise speelt dokter Bill Harford, wie het voor de wind gaat tot zijn vrouw hem een geheim openbaart. Het leidt Bill naar een zoektocht van morele en seksuele nachtelijke ontdekkingen.

 

Minority Report

En van de meester Kubrick naar de toch ook niet onverdienstelijke Steven Spielberg. In 2002 regisseerde hij Minority Report. Tom Cruise speelt in de sci-fi John Anderton, die aan het hoofd staat van een speciale politie-eenheid. Door middel van een telepathische drieling kan men in deze film in de toekomst kijken om er op die manier achter te komen waar, wanneer en door wie er een moord gepleegd gaat worden. John en zijn team moeten dan razendsnel zich naar de toekomstige plaats delict zien te verplaatsen. Maar wat als er in het volgende visioen van de drieling te zien is dat John zelf de volgende moord zal gaan plegen?

 

Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow is een actie-blockbuster van epische grootte met als slogan ”Live, Die, Repeat.” Deze film uit 2014 speelt zich af in de nabije toekomst, waarin aliens de aarde met een onvoorstelbare kracht aanvallen. Geen leger ter wereld lijkt echt opgewassen te zijn tegen het buitenaardse geweld. Tom Cruise speelt majoor William Cage. Als officier heeft hij nog nooit daadwerkelijk op het slagveld gestaan. Toch dropt het leger hem middenin de actie. Cage overleeft dit niet. Op een of andere manier blijft hij echter terugkeren naar het begin van zijn gevecht. Een soort Groundhog Day, maar dan met een flinke dosis actie. En: Tom Cruise, dus wat wil je nog meer.

 

American Made

American Made is een heerlijke no-nonsense Tom Cruise actieknaller van twee jaar terug. Cruise speelt de rol van Amerikaanse piloot Barry Seal. Hij is een doodgewone piloot tot hij door de CIA benaderd wordt om voor hun een geheime drugsrunner te worden. Zijn activiteiten in Zuid-Amerika trekken de aandacht van Pablo Escobar en zijn Medellín-kartel, precies zoals de CIA gepland had. Escobar kan wel een man gebruiken met de vaardigheden die Seal bezit. Escobar zet Barry vervolgens in bij het smokkelen van wapens, dope en het witwassen van geld. Op die manier weet Barry Seal het kartel te infiltreren.

 

Mission Impossible: Fallout

Een film waar Tom Cruise zeker in rent is Mission Impossible: Fallout. En hij doet zelfs nog meer. Hij scheurt op een motor door hartje Parijs, hij springt van gebouw naar gebouw, hij hangt uit helikopters. Dit is Tom Cruise zoals je hem wil zien. Voor de zesde keer alweer stapt Cruise voor deze filmreeks in de huid van geheim agent Ethan Hunt. En de vaart is nog lang niet uit deze filmreeks, want dit zesde deel kreeg de beste kritieken tot nu toe. De CIA is een misdaadsyndicaat op het spoor, die betrokken zijn bij een deal rondom plutonium. Hunt en zijn team proberen hier een stokje voor te steken. De situatie wordt alleen maar moeilijker als hun missie faliekant mislukt.

 

Wil je meer acteur gerelateerde lijsten? Bekijk ook 5 films met Cillian Murphy.