Films op Netflix

Zac Efron speelt de hoofdrol in de Ted Bundy biopic Extremely Evil… Nee, Wickedly Shocking… Nee, dat was het ook niet. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Dat is de titel van de volgende in de reeks Original films op Netflix. Niet bepaald een handige of pakkende naam voor een film natuurlijk. Het refereert aan een tekst die een rechter in de film uitspreekt. Een onzinnige titel is het niet, maar aansprekend nou ook niet. De film is niet een autobiografie van Bundy, maar het volgt het lot van de onwetende mensen die om Ted Bundy heen stonden. Met name een van zijn vriendinnen Liz Kendall (Lily Collins).

Liz is onzeker over het feit dat ze een alleenstaande moeder is als ze de aantrekkelijke en charmante Ted Bundy tegen het lijf loopt. Ted werkt zich in no-time in haar leven en er lijkt niets aan de hand te zijn. Tot Ted opgepakt en veroordeeld wordt voor een kidnapping in Seattle. Liz blijft overtuigd van Teds onschuld, die gelooft dat hij erin geluisd wordt. In de gevangenis krijgt Ted bezoek van een rechercheur, die hem verdenkt in een moordonderzoek. Ted wordt overgeplaatst naar Colorado, waar hij terecht staat voor de moordzaak. Colorado is een staat die de doodstraf hanteert. Dat is wat Ted Bundy boven het hoofd hangt, die volhoudt dat hij onschuldig is.

films op Netflix

Zac Efron als Bundy

Het is zeker niet de eerste keer dat Ted Bundy vertolkt wordt, maar met Zac Efron is deze wel het meest high profile. De rol van beruchte seriemoordenaar Ted Bundy is bepaald geen makkelijke, maar daar schuilt juist de uitdaging in. Zac Efron is zeker niet verkeerd gecast. Qua gezicht, lengte en stem lijkt sprekend (op het enge af) op Bundy. Dat hij voor de rol gekozen is, is dus op zich een logische zet. En Efron is geen onverdienstelijke acteur.

De dagen van High School Musical liggen ver achter hem. Met een film als Baywatch toont Efron bovendien aan dat hij als hoofdrolspeler een film kan dragen. Echter, dit is niet zomaar een rol. Je moet toch een zekere duisternis in de ziel hebben om deze seriemoordenaar gestalte te geven. En dat heeft Efron niet. Emotioneel gezien schiet hij gewoon te kort. Nergens worden we echt bang van hem en het maakt van de film een schip zonder anker.

films op Netflix

 

Mildly Wicked, a Little Bit Shocking and Quite Vile

De opbouw van het plot van de film is een van de zegeningen. Het zorgt ervoor dat de film een beetje traag op gang komt, maar ook dat in de laatste vijftig minuten de spanning gestaag opgebouwd wordt. Op die manier blijf je toch tot het einde kijken. Een slechte film is het dan ook niet. De film heeft zeker z’n momenten, maar overtuigen doet het niet. Dit is vaker het euvel van Original films op Netflix. We hadden wel wat meer verwacht van de film. Dit gezien het feit dat regisseur Joe Berlinger eerder dit jaar de docu Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes maakte en deze film nota bene baseerde op een boek van Liz Kendall zelf.

De beste acteerprestaties komen dan ook van de bijrollen. John Malkovich speelt de rechter die Bundy veroordeelt. Jim Parsons (Sheldon in The Big Bang Theory) toont in de rol van advocaat aan dat ook drama hem ligt. De aankleding van de film is met zorg gedaan. Ook legt de film terloops onze relatie met sensatie bloot, als Bundy zich gaandeweg ontpopt tot een seriemoordenaar die een heuse celebrity status geniet. Vooral fans van Mindhunter kunnen het wachten op seizoen twee met deze film verzachten. Maar het niveau van Zodiac, een film met vergelijkbare thematiek, haalt Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile niet.

 

Om te zien hoe goed deze Nederlandse Netflix Original nou echt is, behandelden we vorige week Undercover.