Zeldzame game console van Sony en PlayStation

Sony en Nintendo (nu elkaars grootste concurrenten) werkten in de jaren ’90 samen aan een spelcomputer die games afspeelde vanaf een CD-ROM. Een console die onder de naam ‘Play Station’ werd ontwikkeld. Maar zoals vaker het geval is tussen grote bedrijven, ontstond er ruzie over wie er nou het grootste deel van de winst mocht binnenhalen en daardoor kwam de Nintendo-PlayStation niet in de winkels te liggen.

Er werden 200 werkende prototypes van de console daadwerkelijk gemaakt, maar na de mislukte deal werden daarvan 199 exemplaren vernietigd. Het enige nog overgeblevene werkende model leverde niet lang geleden nog 360.000 dollar op bij een veiling van Heritage Auctions.

De verkoper van de Nintendo-PlayStation

De verkoper, Terry Diebold, kocht het prototype in 2009 bij de executieverkoop van het huis van voormalig Sony Computer Entertainment-baas Olaf Olafsson. Hij betaalde er destijds maar 75 dollar voor. In 2015 vond de zoon van Diebold de console op zolder, waarna de gehele verzamelwereld de vondst ontdekte en duidelijk werd hoe waardevol het apparaat daadwerkelijk was.

De vader en zoon hebben jaren geprobeerd geld te verdienen aan het apparaat, bijvoorbeeld door hem te verhuren aan bijvoorbeeld musea of tentoon te stellen bij evenementen. Maar dat liep toch niet zo lekker als verwacht en dus besloten ze het ding te verkopen.

De koper legt een recordbedrag neer

Ondernemer Greg McLemore, de man achter sites als Pets.com en Toys.com, is de nieuwe eigenaar geworden van de unieke gameconsole. Hij heeft plannen om de unieke spelcomputer tentoon te gaan stellen op gaming conventies.

De Nintendo-PlayStation is het duurst geveilde game-object aller tijden. Toch had de vorige eigenaar misschien wel gehoopt op een nog groter bedrag: ooit bood iemand 1,2 miljoen dollar voor de console, maar daar ging hij toen niet mee akkoord.

Maar goed, de nieuwe eigenaar kan ook nog wat lol beleven aan de console: hij werkt namelijk nog! Wel zit er 1 mysterieuze ingang in het apparaat, gelabelde ‘Next’, waarvan niemand weet waarvoor hij is.

Hou je van gamen, maar niet altijd achter een scherm? Check dan deze heuse Mario Kart-baan, waar je met al je vrienden in real life Mario Kart kunt spelen!