Wonen en werken in het buitenland

Amsterdam is in trek onder expats. Uit peiling van adviesbureaus de Boston Consulting Group, The Network en The Stepstone, zijn meer dan 150.000 werknemers in 188 verschillende landen ondervraagd. Aan deze werknemers werd de vraag gesteld waar ze het liefst zouden willen werken en wonen in het buitenland. Zo’n 8% van de ondervraagden zou eventueel wel in Amsterdam willen wonen. Dit maakt Amsterdam de absolute nummer 2 in de populairste steden om te wonen voor expats. Vorig jaar stond Amsterdam ook al op plek 2.

Londen is de meeste populaire stad onder expats

De nummer 1 uit dit onderzoek is Londen, die met 1% hoger scoorde. Dit land is onwijs in trek vanwege de Engelse taal die het communiceren eenvoudiger maakt. Daarnaast zou de stad een behoorlijk internationaal karakter hebben, waardoor deze stad onder expats populair zou zijn. Dit land staat overigens al sinds 2014 op nummer 1. Wel één nadeel: de gemiddelde huurprijs in Londen is zelfs nog hoger dan in Amsterdam.

Verschillende factoren spelen rol in de populariteit van steden

Uit dit onderzoek blijkt ook wat de eventuele factoren zijn die een bepaalde stad populair maakt. Zo wordt er als eerst gekeken naar de kwaliteit van het werk. Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar de kwaliteit van leven en klimaat. Ook wordt er nog verder gekeken naar veiligheid, stabiliteit, cultuur, een familievriendelijke omgeving, mogelijkheden om staatsburger te worden, gezondheidszorg, innovatie en het visumbeleid.

Dit is de top 10:

  1. Londen (9%)
  2. Amsterdam (8%)
  3. Dubai (7%)
  4. Abu Dhabi (7%)
  5. New York (6%)
  6. Berlijn (5%)
  7. Singapore (5%)
  8. Barcelona (5%)
  9. Tokio (5%)
  10. Sydney (4%)

Nederland als land niet populair

De rest van Nederland lijkt overigens minder in trek te zijn bij expats. Nederland als land komt niet in de top 10 terug. Australië lijkt het populairste land te zijn om te wonen als expat, gevolgd door de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Uit dit onderzoek blijkt overigens ook dat er in totaal 8.000.000 mensen actief nadenken over werken en wonen in het buitenland. Zal Amsterdam binnenkort volstromen met Expats? We zijn benieuwd. Wil je zelf ook in Amsterdam wonen, en ben je benieuwd hoeveel dit kost? Zoveel kost het om in Amsterdam te wonen.