Hoeveel geld ben je kwijt aan een woning in Amsterdam?

Om te wonen in Amsterdam heb je uiteraard eerst een woning nodig. Dit zal dan ook direct de grootste uitgave zijn. Wanneer je een appartementje of een kamer wil huren, moet je zeker rekening houden met hogere prijzen dan buiten de hoofdstad. Zo betaal je, volgens het onderzoek van Housing Anywhere, voor een appartementje in Amsterdam gemiddeld rond de 2200 euro (een tot drie slaapkamers). Wanneer je in de omgeving van het centrum wilt wonen, kan de prijs ook nog eens verder oplopen.

Wat betreft het huren van een kamer ben je ook niet per se goedkoop uit. Afhankelijk van de locatie en het oppervlakte kunnen de prijzen stevig oplopen. Zo betaal je gemiddeld al rond de 940 euro voor een kleine kamer. Op zoek naar een studio? Ook dan betaal je gemiddeld al rond de 1200 euro per maand.

gemiddelde huurprijs amsterdam appartement
Foto via Housing Anywhere

Nog wat geld achter de hand? Dan kun je je wagen aan de Amsterdamse koopwoningen. Ook hierbij ligt het gemiddelde hoger dan in de rest van Nederland. Zo betaal je voor de gemiddelde appartement in Amsterdam een geruime 500.000 euro en voor de gemiddelde eengezinswoning rond de 800.000 euro.

Hoe duur is het Amsterdamse leven?

Het mooie aan het leven in Amsterdam: je kan het zo duur maken als je zelf wil. De boodschappenkosten zijn even duur als buiten de Randstad. De stad biedt tal van mogelijkheden om chique te dineren, maar ook zijn er genoeg betaalbare restaurants te vinden. Wanneer je net iets meer buiten het toeristische centrum kijkt, liggen de prijzen al aanzienlijk lager. Maar ook in rondom het centrum zijn er nog tentjes te vinden waar je voor onder de twintig euro een hoofdgerecht kan vinden.

De kosten van een simpel biertje liggen in het centrum ook aanzienlijk hoger dan buiten het centrum. Zo betaal je in de binnenstad soms al rond de vijf euro per biertje, terwijl je in oost of west soms iets meer dan de helft betaalt.

hoeveel kost leven in amsterdam

Van ‘A naar B’ komen binnen de stad is toch het voordeligst en meest praktisch met de fiets. Het openbaar vervoer is ongeveer even duur als buiten de hoofdstad, en is ook daardoor ook goed te betalen. Met de auto door de stad is vaak onpraktisch. Ook hoge parkeerkosten en de milieuvrije zones maken de auto minder aantrekkelijk. Wanneer je met de taxi gaat, moet je ook rekening houden met bovengemiddelde prijzen.

Conclusie

Als je in Amsterdam wil wonen, dan gaat het je ongetwijfeld meer geld kosten dan in andere Nederlandse steden. We kunnen in ieder geval stellen dat de maandelijkse uitgaven enorm afhangen van de persoonlijke situatie. Als je uitgaat van een huurwoning, dan kan je rekenen op een gemiddeld kostenplaatje van 2368 euro per maand (onderzoek van bunq).