Je manieren op het werk zijn totaal anders dan die bij een date. Daarom deze etiquette lijsten voor verschillende categorieën uit je dagelijkse leven.

Op het gebied van daten

 1. Betaal op de eerst date, tenzij je date er écht op staat om het niet te doen. En dus niet wanneer ze dit uit beleefdheid zegt.
 2. Er is niets minder sexy dan de vraag ‘Mij maakt het niets uit, wat wil jij graag doen?’. Neem initiatief, regel de eerste date. Als er een vervolgdate komt, kun je gemakkelijk samen bedenken wat je kunt gaan doen.
 3. Wanneer je blind date op de eerste oogopslag tegenvalt, ren dan niet gelijk weg. Wie weet denkt je date er hetzelfde over. Geef elkaar een kans en blijf tenminste voor een drankje samen.
 4. Stuur altijd een berichtje na je date, of het nu leuk was of niet. Dit is gewoon een teken van fatsoen.
 5. Leg je telefoon weg. Dit is namelijk heel onbeleefd. Het is mogelijk dat je date niets te vertellen heeft, maar stel dan gewoon iets eerder voor om naar huis te gaan.
 6. Wanneer je haar leuk vindt en je wilt dat het gesprek gaande blijft, zorg er dan voor dat er geen dag is dat je niets van je laat horen. Het is belangrijk om te laten zien dat je er moeite voor wilt doen.
 7. Complimenteer je date met hoe ze eruit ziet.

date-etiquette-manman

Foto via

Op het gebied van werk

 1. Laat onbeantwoorde mails niet zitten. Wanneer het écht belangrijk is, bel dan.
 2. Bel gemiste telefoontjes terug. Of wanneer je iemand niet wilt spreken, mail dan. Het is wel zo netjes om in ieder geval iets van je te laten horen.
 3. Sta op wanneer je iemand introduceert of wanneer je jezelf voorstelt.
 4. Kom je afspraken na.
 5. Ben netjes gekleed. Je hoeft natuurlijk niet altijd in pak naar je werk wanneer je werk dit niet per se van je verlangt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er stijlvol en verzorgd uitziet.

werk-etiquette-manman

Foto via

Op het gebied van algemene manieren

 1. Opstaan in het openbaar vervoer. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen die binnenkomt. Maar wanneer je opstaat voor zwangere vrouwen, ouderen en anderen die slecht ter been zijn, laat je zien dat je goed bent opgevoed.
 2. Houd de deur open voor mensen die na jou komen. Alleen wanneer er iemand 10 meter achter je loopt hoeft dit niet, zo krijgen ze het gevoel dat ze sneller moeten lopen.
 3. Kom op tijd. Mensen hechten hier waarde aan. Het laat zien dat je serieus bent.
 4. Antwoord op een uitnodiging, ook wanneer je niet kunt.
 5. Probeer niet onder een rondje uit te komen. Wanneer niemand er iets van zegt dat het jouw beurt is om te betalen, betekent dit niet dat ze het zijn vergeten. Integendeel.
 6. Ben geïnteresseerd. Vraag dingen en luister naar wat er gezegd wordt.
 7. Verzorg jezelf. Wanneer je er verzorgd uitziet, laat je al gelijk een betere indruk achter.
 8. Weet het verschil tussen een gesprek met vrienden en een gesprek met bijvoorbeeld je baas. Stel je altijd professioneel op.
 9. Wees beleefd. “Goedemorgen, dank u wel”.
 10. Denk eerst aan anderen, voordat je aan jezelf denkt.
 11. Geef je fouten toe. Er is niets zo irritant als iemand die volhoudt dat hij gelijk heeft, terwijl hij zelf eigenlijk ook weet dat het niet zo is.

Wanneer je deze gewoontes eigen maakt en je beschikt over bovenstaande kwaliteiten, kunnen we rustig zeggen dat je tot de categorie ‘perfecte man’ behoort.