Eten en zweten: wat moet je weten?

Veel zweten is gewoon simpelweg vervelend. Je eten kan een behoorlijke rol spelen bij het zweten. Het vermijden of minderen van sommige producten kan de doorslag geven wanneer jij een activiteit hebt waar je absoluut niet bezweet voor de dag wil komen. Deze producten kan je het beste vermijden.

 

1. Pittig eten

Je kan het wellicht al wel raden. Door pittig eten ga je meer zweten. Dit heeft te maken met capsaïcine, dat in rode pepers zit. Dit zorgt ervoor dat, wanneer jouw grens qua pittig eten bereikt wordt, de zenuwen in de mond worden gestimuleerd. Op den duur krijgt je lichaam het signaal dat je het warm hebt, en begin je automatisch met zweten.

2. Cafeïne

Wanneer je minder wil zweten kun je de koffie en energiedrankjes beter maar even links laten liggen. Door te veel cafeïne gaat je hartslag omhoog. Hierdoor ga je automatisch ook meer zweten. Misschien toch maar even een bakkie minder drinken dan…

3. Alcohol

Het nuttigen van alcoholische versnaperingen werkt ook niet bevorderlijk wanneer je jouw zweetgehalte wil verminderen. Door het drinken van alcohol gaan je bloedsuikergehalte en de bloedtoestroom omhoog. Hierdoor wordt je lichaam warmer, waardoor je dan ook sneller gaat zweten.

4. Groenten

Er zijn bepaalde soorten groente die een behoorlijke invloed hebben op de geur van je zweet. Zo kan je je wellicht voorstellen dat het eten van veel knoflook de geur van je zweet niet aantrekkelijker maakt. Dit heeft te maken met de zwavel die in knoflook zit. Daarnaast zijn er nog een aantal groentesoorten waar die zwavellucht verder naar boven kan komen. Het gaat hier om groenten uit de kruisbloemfamilie zoals broccoli, bloemkool en spruitjes.

Eten zweten

5. Vlees

Het bunkeren van vlees zorgt er ook voor dat je meer gaat zweten. Het gaat hier vooral om vlees met een hoog natriumgehalte. Hierdoor ga je meer zweten, en bovendien zorgen de verzadigde vetten ervoor dat jouw lichaam harder moet werken. Dit veroorzaakt ook weer zweet.

6. Chips

Ook dit is weer zo’n product met een hoog natriumgehalte. Het eten van chips bevordert dus wederom het zweten. Even goed nadenken dus, voordat je weer een zakkie naar binnen werkt.

7. Kokosnoot

Kokos kan hartstikke lekker zijn, zeker bij warmere temperaturen. Toch bevat de kokosnoot een dusdanig hoog vetgehalte, dat het zweet in je lichaam sneller uitbreekt bij hogere temperaturen. Doordat je lichaam opwarmt, beginnen je vetcellen af te breken en maakt de opgeslagen energie in je lichaam warmte vrij.

8. Snoep

Lekker, zo’n snoepje, maar het bevat een behoorlijke hoeveelheid toegevoegde suikers. Suiker zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel, waardoor je meer gaat zweten. Je lichaam warmt namelijk door die hogere bloedsuikerspiegel op, en het lichaam moet die warmte ergens kwijt. Laat deze dus ook maar even links liggen.

Wat moet je dan wél eten?

Het vermijden van bewerkt voedsel maakt al een groot verschil. Je kan het beste gaan voor vers fruit en groentes die niet van de kruisbloemfamilie komen. Daarnaast zou het nuttigen van meergranenproducten bevorderlijk zijn, en is het slim om voor minder vette varianten van vlees te kiezen.

Benieuwd of zweten ook bijdraagt aan gewichtsverlies? Check dan of je afvalt door meer te zweten.