Eten voor het slapen gaan; gezond of ongezond?

Laten we voorop zetten dat er geen duidelijk antwoord is op de vraag hoe slecht of gezond het is om nog laat te eten. Dit hangt af van de snack die je neemt en hoe lang erna je uiteindelijk in slaap valt. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Spijsvertering

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je spijsvertering ook in je slaap gewoon z’n gangetje gaat. Het eten dat jij ’s nachts eet, wordt dus ook gewoon afgebroken. Wél werken je spieren wat slomer, waardoor je er een misselijk gevoel aan kunt overhouden.

fridge

Brandstof uit je eten

Je lichaam haalt brandstof uit eten. Na een late night snack krijgt jouw lichaam dus meer van die brandstof om vet te verbranden. Dit gebeurt vervolgens over een langere periode. Toch blijkt uit onderzoek dat dit vet verbranden niet veel uitmaakt voor je gewicht. Als je wil afvallen, kan je het beste niet die snack eten (of een gezonde variant uitkiezen). Je krijgt dan immers minder kilocalorieën binnen en daar val je wél van af.

De perfecte snack

Michael Ormsbee is een professor op het gebied van voeding en trainingsschema’s. Hij is het hier mee eens. Hij zegt dat als je wil eten, je het beste kan gaan voor iets lichts. Idealiter is je snack rond de 150 kilocalorieën en bevat deze veel proteïne. Qua tijd raadt hij aan om twee uur voordat je gaat slapen voor het laatst te snacken. Zo zal jij zonder honger naar bed gaan en niet jouw lichaam negatief beïnvloeden.