In gezonde voeding kunnen best veel calorieën zitten. En nee, niet alleen calorieën bepalen of je wél of niet afvalt. Er zijn veel meer factoren die spelen bij gezonde en ongezonde voeding. Wat dacht je van de hoeveelheid koolhydraten, zout en vetten? Om te bepalen wat ‘gezond eten’ nou eigenlijk inhoudt, moet je met dat soort dingen rekening houden.

Eten met verrassend veel calorieën

We hebben de 10 gezonde voedingsmiddelen die verrassend veel calorieën bevatten voor je verzameld: zo eet je nooit meer teveel van deze dikmakers.

1. Avocado

Een avocado is een echte boosdoener. Ook al is een eetrijpe avocado écht een van de lekkerste dingen om te eten op je boterham of door een salade, toch moet je flink opletten met de groene lekkernij. In een avocado zitten namelijk wel veel gezonde vetten. Maar een avocado bevat redelijk wat calorieën: 376 kcal per avocado. Begin daarom liever met een halve en eet de rest pas op als je écht nog trek hebt.

avocado

2. Vruchtensap

Nee, blijf maar ver weg van de voorverpakte vruchtensappen. Wist je dat in één glas vruchtensap evenveel suiker zit als een glas frisdrank. Holy moly. In een glas sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld 7 suikerklontjes. Daarmee kom je op een totaal aantal kcal van 110 per glas. Wil je écht iets fruitigs? Kies dan voor een fruitstuk zonder hem te persen. Je neemt daarmee veel meer vezels in én je weet zeker dat er geen gekke kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd.

3. Muesli

Mocht je denken dat een bak yoghurt met muesli in de ochtend een gezond ontbijtje zijn, dan mag je dat weer snel uit je hoofd zetten. Muesli is namelijk zo onwijs knapperig omdat er heel veel suikers en vetten bij zijn toegevoegd. Het gevolg? In 100 gram cruesli zit maar liefst 479 kcal. Dat betekent dat je met een boterham pindakaas nog gezonder bezig bent dan met een lekkere yoghurt.

muesli veel calorieën

4. Zuivel

Als je dan toch voor een bak yoghurt kiest en je laat de muesli even voor wat het is, moet je ook daarmee gelijk opletten. Een kom waar 250 gram volle kwark in zit bevat namelijk 325 calorieën. Neem je er dan ook nog een glas volle melk bij? Dan mag je er nog 155 kcal bij optellen. Ook met kaas op de boterham kan je het beste opletten, want in 100 gram 48+ kaas zitten 370 kcal. Dus denk nog maar eens twee keer na over wat je morgen als ontbijt gaat pakken.

5. Noten

Ook al hebben we je onlangs nog verteld dat noten eten goed voor je is: ook met noten moet je opletten. Vooral met de hoeveelheid, want noten zijn in kleine hoeveelheid harstikke goed voor je. Er zitten namelijk veel goede vetten en eiwitten in. Qua calorieën klinken noten opeens veel minder aantrekkelijk. Per 100 gram werk je namelijk tussen de 600 en 700 kcal naar binnen. Dus het is een prima tussendoortje, maar let wel op dat je er niet te veel van eet.

noten gezonde snacks afvallen

6. Olie

Olie bestaat volledig uit vet. Maar de meeste oliën bevatten veel onverzadigd vet, wat weer goed is voor je gezondheid. Olijfolie is één van de gezondste opties qua oliën. Dit wordt geperst uit het vruchtvlees en de pitten van een olijf. Olijfolie bevat per 100 gram ongeveer 900 calorieën. Je gebruikt natuurlijk nooit 100 gram olijfolie als je gaat koken, maar dan weet je in ieder geval dat je volgende keer misschien iets minder in de pan moet gooien om af te vallen.

7. Soep

Soep is een prima tussendoortje, vooral als opzoek bent naar iets dat én heel erg vult én ook nog eens lekker warm is. Maar onze voorkeur gaat wel echt uit naar zelfgemaakte soepen. In een kant en klaar soep zit namelijk vreselijk veel zout om het houdbaar te maken. Soep uit een pakje bevat per kop ongeveer 2,3 gram zout. En het bevat ook nog eens 15 gram suiker. Een gemiddelde tomatensoep bevat per 300 ml 165 calorieën. Als je de tomatensoep zelf zou maken, bevat het ongeveer de helft minder calorieën. Dus denk twee keer na voordat je weer zo’n blik of zak soep meeneemt bij de supermarkt.

is soep gezond

8. Vis

Nee niet alle soorten vis, maar wel vette vis bevat mega veel calorieën. Of beter gezegd: Omega bevat veel calorieën. Het advies is om minstens een keer per week vette vis te eten, maar veel mensen doen dat niet. Simpelweg uit dat ze het niet lekker vinden óf dat ze weten dat er veel vet in zit. Zalm, makreel, paling en sardines zijn de grootste boosdoeners. We kunnen je niet echt vertellen hoeveel calorieën er in zitten, aangezien het heel erg verschilt per vis. Maar mocht je één van die drie zien liggen: laat ze dan ook maar liggen. Want als je wilt afvallen, vis je daarmee écht achter het net aan.

9. Gedroogd fruit

Veel sporters gebruiken dit als gezonde snack of eten repen waarin het zit verwerkt. Maar gedroogd fruit is eigenlijk helemaal niet zo gezond als dat iedereen denkt. Oké ja, het zit vol met vezels die goed zijn voor de spiergroei, maar er zitten mega veel kcal in. In 100 gram gedroogde abrikozen zit bijvoorbeeld ruim 250 kcal.

gedroogd fruit veel calorieën

10. Eiwitshakes

Meestal kun je prima aan je voedingsbehoefte komen met normale voeding. En dat is meestal goedkoper en een betere manier om je vitamines en mineralen binnen te krijgen. Voor sporters is het een goede optie, omdat die extra veel eiwitten en koolhydraten binnen moeten krijgen voor de spiergroei. Maar als gemiddelde Nederlander is het vrij overbodig om eiwitshakes naar binnen te gooien.

Dus wil jij afvallen en ben je toe aan gezonde voeding? Check dan de lekkere gezonde snacks.