Slimme oplossingen om energie te besparen

Als het gaat om het warm houden van de woning denk je wellicht aan isolatietechnieken, dubbelglas of een HR-ketel. Uiteraard zijn dat slimme oplossingen om energie te besparen, maar voor je die investering hebt terugverdiend ben je weer een paar jaar verder. Pak de zaken dus praktisch aan en begin direct. Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken.

Zo blijft het lekker warm

In de winter is het al koud genoeg, geen reden dus om die kou ook naar binnen te halen. Hoe je de kou dan wel effectief kunt kunt houden? Met thermische of verduisteringsgordijnen. Dit soort gordijnen is gemakkelijk online te vinden, je hoeft dus niet door de kou naar naar de winkel.

gordijnen isolatie

Maak je tuin winterklaar

Alhoewel het aantal uren zon in de winter een stuk minder is, kun je wel gebruik maken van de voordelen. Heb je een tuin, dan is het verstandig om ook in de winter te zorgen voor voldoende lichtinval door je tuin goed te onderhouden. Hoge bomen houden al snel veel licht tegen waardoor de temperatuur binnen vaak laag blijft.

Investeer in vloerkleden

We snappen het, je hebt mooie hardhouten vloeren, maar in de winter is dat vaak een groot nadeel. De oplossing is zowel praktisch als elegant: koop een paar decoratieve vloerkleden. Het oogt niet alleen gezellig, het verhoogt ook de sfeer in de woning. Dat een vloerkleed of karpet de warmte langer vast kan houden dan laminaat is uiteraard ook een voordeel.

energie besparen hoge rekening

Sluit deuren (en ramen)

Je zou het bijna vergeten, maar gemakzucht is de grootste schuldige als het gaat om verspilling van de warmte in huis. Voortaan trek je de deur dus gewoon achter je kont dicht. Precies zoals je moeder het vroeger tegen je zei. Zo voorkom dat de warmte kan ontsnappen en blijft het binnen aangenaam warm.

Tochtgaten zorgen voor verlies van warmte

Naast het sluiten van deuren en ramen is het zinvol om de woning eens kritisch te onderzoeken op andere openingen. Ramen, kozijnen en de openingen onder deuren zijn bekende tochtgaten waardoor warmte de ruimte kan verlaten. Een tochtstrip onder een deur kan op die manier een aardige besparing op je energierekening realiseren.

isolatie kozijnen

Leg een handdoek onder het raam

Ben je een beetje praktisch ingesteld, dan gebruik je kussens en handdoeken om de tochtgaten onder het raam te isoleren. Op die manier voorkom je dat de warmte via die openingen kan ontsnappen en blijft de temperatuur mooi op niveau.

Verdeel de warmte in huis

Als je echt handig bent kan je de plafondventilator gebruiken om de warmte beter te verdelen in huis. De slimmerik weet dat natuurlijk al: je draait gewoon de motor om. Om die manier wordt de warmte de woning in geblazen en kan de verwarming een graadje lager gezet worden.

De gezelligste optie: de open haard

Last but not least, een klassieke optie. Dit doet ons hoogstwaarschijnlijk allemaal denken aan vroeger. Lekker met de familie voor de haard zitten, een filmpje aan, warme chocolademelk erbij en je bent gesetteld voor de avond. Schaf de juiste openhaardblokken aan, ga stoken en tover die oerman in je naar boven.