Denk maar eens na. Hoe aantrekkelijk is een intelligente, gepassioneerde en zelfverzekerde vrouw, onbereikbaar voor merendeel van de mannen? Waarschijnlijk ben jij zo om. Hierbij voel jij je aangetrokken tot haar uitstraling en innerlijk tegelijkertijd: hetgeen waar het om draait bij emotionele intelligentie.

“Emotional intelligence is the ability to identify and manage your own emotions and the emotions of others.” – Psychology Today

Emotionele intelligentie (EI) is te vergelijken met succes in je carrière of dagelijks leven. Zo kun je jezelf bepaalde gewoontes aanleren, die ook gebruikt worden door de meest succesvolle mensen op aarde. Om aan de top te komen, moet je in staat zijn om te zien waar anderen staan en hier zo goed mogelijk op te reageren. Het werkt hetzelfde als met relaties.

Positiviteit

Veel mensen halen hun motivatie uit anderen en laten dingen daardoor afhangen van het moment. Personen met EI hebben zelf doelen, zijn gemotiveerd en optimistisch. Het zijn de mensen die het glas halfvol zien, openstaan voor ideeën en niet terugdeinzen van een stootje. En dit is aantrekkelijk.

Betrokkenheid

Kenmerkend voor mensen met een hoge emotionele intelligentie is het bekwaam zijn om andermans welzijn. Het zijn de mensen die je mee kunt nemen naar je vrienden en waarvan je weet dat ze goed in de groep vallen. De mensen die je kunt vertrouwen, begrip tonen en hun woorden nakomen. En dat alles zonder arrogant of egoïstisch over te komen.

Relaties

Emotionele intelligentie zorgt voor wederzijds begrip en minder oppervlakkige, explosieve relaties. Vrouwen gaan namelijk nog altijd het liefst voor kwaliteit. Reden nummer drie waarom emotionele intelligentie het nieuwe sexy is. Om diepgang te creëren, moet je jouw sterke, maar ook zwakke eigenschappen kunnen erkennen.

emotionele intelligentie man man

Ontwikkeling

De kunst is het bewust worden van patronen in reacties en gewoontes en hier controle over krijgen. Mensen met een hoge EI zijn waarschijnlijker te slagen in het leven, omdat ze meer inzicht hebben in hun eigen kunnen en daarom meer open staan voor ontwikkeling. Van ‘geen idee’ en ‘dit zou ik willen als er dit zou gebeuren’ naar de koe bij de horens vatten.

Kernwaarden

Al met al zijn de vijf kernwaarden van iemand met een hoge emotionele intelligentie: zelfbewustzijn, empathisch vermogen, sociale skills, gemotiveerd om het beste uit het leven te halen en controle hebben over je handelingen en reacties. En dat is niet iets wat je zomaar overkomt. EI is een proces van weken of zelfs maanden, maar absoluut de moeite waard. Je wordt er zelf een beter mens van. Let’s go sexy!