Fictie lezen zorgt voor meer empathie

Leraren en onderzoekers hebben zich een lange tijd afgevraagd of het lezen van fictie bevorderend is voor je empathie level. Op die vraag is dan toch eindelijk het antwoord waar ze zolang naar opzoek waren. David Dodell-Feder (professor assistent in Psychologie aan de Universiteit in Rochester) en Diana Tamir (professor assistent in Psychologie aan Princeton) hebben dit namelijk uitgebreid onderzocht.

Zij hebben 14 verschillende studies onderzocht waarin het effect van fictieve boeken – in vergelijking met nonfictie of het lezen van helemaal geen boeken – op iemands empathie werd onderzocht. Empathie werd op verschillende manieren gemeten. Bijvoorbeeld het vermogen om andermans uitingen te lezen en dingen te zien vanuit iemand anders perspectief. Of hoe anderen zich voelen in bepaalde situaties. De toename van empathie was klein maar statistisch gezien significante stijging.

Emotionele intelligentie verhogen MAN MAN

Emotionele intelligentie en empathisch vermogen

Volgens Art Markman (het hoofd van de Human Dimensions of Organizations program aan de Universiteit in Texas) is het een belangrijke uitkomst. De onderzochte personen van de experimenten lezen over het algemeen maar een korte periode voordat hun empathie level werd gemeten. Dit kleine beetje zorgt echter al voor een verandering in empathie. Aannemelijk is dat mensen die op regelmatige basis fictie lezen significante verbeteringen van hun empathisch vermogen en emotionele intelligentie ervaren.

Markman is er dan ook van overtuigd dat literatuur een significante rol speelt in wat we leren. Zo ook voor zijn studenten. Literatuur geeft mensen namelijk een inzicht in gevoelens en gedachtes van andere.

Emotionele intelligentie verhogen MAN MAN
Instagram iamgalla

Romans hebben de grootste impact

Alhoewel lezen over het algemeen goed is voor je hersenen en het jaren aan je leven kan toevoegen zit daar nog veel verschil in. Het lezen van korte stukken heeft effect, maar het effect neemt pas echt toe wanneer je hele boeken leest. Het blijkt dat het volgen van een verhaallijn en het onthouden van verschillende personages vooral gunstig is voor de hersenfunctie.

Het lezen van novels of een memoir daagt de lezer uit om zich te plaatsen in de auteur of de hoofdpersoon. Dit zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde effect hebben. Je empathisch vermogen wordt groter en je emotionele intelligentie neemt toe. Hoog tijd om je tv eens uit te zetten en tijd vrijmaakt voor een goed boek.