Elke dag sporten is afhankelijk van de sport

Het antwoord op de vraag of elke dag sporten gezond is, is niet zwart of wit. Bepaalde vormen van sport zijn immers langer vol te houden of belasten je spieren minder. Als je te vaak beweegt, loop je het risico op overbelasting. Het gevolg van overbelasting is dat je sneller blessures oploopt en daar wordt niemand gelukkig van. Om een beeld te krijgen van hoe vaak bewegen geoorloofd is, is beweging onder te verdelen in drie soorten: krachttraining, cardio en niet-intensieve beweging. Wij lichten de do’s en don’ts hieronder toe.

Dagelijks krachttraining

Krachttraining is de meest intensieve vorm van lichaamsbeweging. Je loopt hiermee dan ook het grootste risico op overbelasting of het blesseren van je spieren. Aan te raden is namelijk dan ook om niet vaker dan drie keer per week aan krachttraining te doen. Je spieren hebben namelijk 48 tot 72 uur nodig om weer te herstellen. Mocht je toch vaker in de sportschool te vinden zijn, dan kan je wellicht verschillende spieren verdelen over verschillende oefeningen, zodat je het trainen afwisselt en ze alsnog genoeg tijd krijgen om bij te komen.

elke dag sporten

Elke dag cardio

Bij cardio is het afhankelijk van de sport die je uitoefent en de duur van je dagelijkse training. Bij cardio belast je je spieren minder, en hebben ze dus ook minder hersteltijd nodig. Toch is het aan te raden om niet langer dan één uur per dag te zwemmen, hard te lopen (of een andere vorm van cardio uit te voeren) wanneer je dagelijks sport.

We doen al aan elke dag sporten

Aan de lichtste vorm van bewegen doen we (als het goed is) allemaal al elke dag: namelijk het wandelen, lopen of fietsen. Deze vorm van beweging mag je zeker elke dag uitoefenen. Sterker nog: het wordt aangemoedigd. Dus schroom vooral niet om elke dag die 10.000 stappen te halen en stap eens wat vaker op de fiets in plaats van in de auto.

Het kan ook zijn dat jij op zoek bent naar het minimaal aantal uur dat je moet sporten om fit te zijn. Of je nou veel beweegt of weinig, probeer je in de sportschool in elk geval te gedragen. Twijfel je aan je sportschool gedrag? Check dan de 5 tekenen dat jij een lul bent in de sportschool.