Waarom is kip zo gezond voor sporters?

Wat geweldig is aan kip is dat het een compleet eiwit is. Dat houdt in dat je alle negen essentiële aminozuren uit voedselbronnen kunt halen. Elke dag kip eten betekent ook dat je geen tekort hebt aan eiwitten. De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. 300 gram gegrilde kipfilet bevat 128 calorieën, 26 gram eiwit en minder dan 3 gram vet. Wanneer je elke dag kip eet, kun je je spieren voeden zonder te veel vet aan je dieet toe te voegen.

Hoe bouwt kip je spieren op?

Alleen kip eten helpt je niet om spieren op te bouwen. Daarvoor moet je krachttraining opnemen in je schema. Wanneer je sport, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam moet deze microscheurtjes in je spieren herstellen en daar komen kip en andere eiwitten van pas. Wanneer je kip consumeert, breekt je lichaam het eiwit af tot aminozuren om nieuwe spieren te creëren en de scheurtjes glad te strijken.

Hoewel het eten van kip je helpt bij het opbouwen van nieuwe spieren, zal het overmatig eten van kip je niet helpen om meer spieren op te bouwen. In plaats daarvan kan het overtollige eiwit worden gebruikt als energie, maar als je die energie niet gebruikt, zal je lichaam het als vet opslaan.

kan je te veel kip eten

Voedingsstoffen in kip

Naast eiwit bevat kip niacine om je lichaam voedselbronnen in energie om te zetten. Je lichaam heeft vitamine B6 uit kip nodig om opgeslagen glycogeen uit je spieren te halen voor meer energie. Terwijl je hard traint, zorgt ijzer ervoor dat de zuurstof naar je spieren gaat zodat je harder kunt werken. Selenium, dat ook wordt gevonden in kipfilet, geeft niet alleen een boost aan je metabolisme, maar helpt ook bij het herstel van cellen. Zink is een mineraal dat helpt bij de opbouw van spieren door de productie van hormonen te ondersteunen.

De juiste balans in eiwitten is essentieel

Kip mag niet de enige bron van eiwitten zijn. Een portie kip bij je maaltijden ervoor zorgen dat je je vol voelt, waardoor je minder eet en mogelijk afvalt doordat je minder calorieën binnenkrijgt. Als je je nogal somber voelt, kan het eten van kip door de aanwezige tryptofaan je humeur een boost geven, omdat dit aminozuur in verband wordt gebracht met hogere niveaus van het hormoon serotonine. Met deze voordelen, samen met het vermogen om spieren op te bouwen, zou je kunnen denken dat een dieet dat alleen uit kip bestaat tijd bespaart bij het plannen van maaltijden.

Echter, hoewel kip een gezonde bron van eiwitten kan zijn, is het belangrijk om niet altijd alleen maar kip te eten. Een dieet dat alleen uit kip bestaat kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Je zult gezonde vetten zoals omega-3 missen. Je moet ook andere eiwitbronnen toevoegen om vezels, kalium, ijzer, calcium en andere vitamines aan je dieet toe te voegen. Dit kan onder andere zalm, yoghurt, edamame of bonen bevatten.

Als je kip eet, is de borstfilet de gezondste keuze omdat deze minder vet bevat dan het donkerdere vlees in de dij en drumstick. Het is beter om de huid van de kip te vermijden, omdat dit bijdraagt aan de dagelijkse inname van verzadigd vet.

Dus, wat gebeurt er met je spieren als je elke dag kip eet? Het eten van kip kan helpen bij het opbouwen en herstellen van spieren dankzij het hoge eiwitgehalte en de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen. Het is echter belangrijk om een gebalanceerd dieet te behouden en niet te veel afhankelijk te zijn van kip als enige bron van eiwitten.