Elke dag douchen, is het goed?

Het korte antwoord hierop is simpel en misschien minder leuk, namelijk nee. Gelukkig zit het antwoord wat gecompliceerder in elkaar en hoeven we dus niet direct onze dagelijkse douche te schrappen. Maar als we erover nadenken is elke dag douchen wellicht ook wel wat overdreven. We voelen ons tegenwoordig al vies na een dagje op kantoor, terwijl men tot niet zo heel lang geleden helemaal niet de mogelijkheid had om dagelijks te douchen. En toen was het werk vaak veel fysiek, je zou dus kunnen stellen dat we verwend of ijdel zijn geraakt. Het kan ook schadelijk zijn voor onze huid en het natuurlijke proces van ons lichaam.

douchen MAN MAN

Het natuurlijke proces

Op en in het lichaam leven microben, die je kunt zien als een goedaardige parasiet. Eentje met een positief effect op je lichaam in plaats van een negatieve, ondanks zijn naam. Dit is dan ook iets wat je niet wil verwijderen en dat is wat met douchen wel gebeurt. Je doodt de bacteriën voordat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Dit is onder andere het aantrekken van vitaminen en andere nutriënten die we nodig hebben om te overleven, het immuunsysteem helpen om gevaarlijke stoffen te herkennen en het produceren van anti virus stoffen. Wanneer we telkens blijven douchen en deze microben dus verwijderen, verstoren we dit proces. Dus hoewel douchen ervoor zorgt dat we ons fris voelen en goed ruiken, doen we ons lichaam eigenlijk meer kwaad dan goed.

Een man nam de proef op de som

Een heldhaftig man, James Hamblin, nam de proef op de som en besloot steeds minder te douchen en uiteindelijk zelfs te stoppen. Dit is natuurlijk nogal overdreven en niet te doen in het echte leven, maar zijn verhaal levert wel interessante inzichten op. In het begin stonk hij nogal, zeker omdat hij ook zonder deodorant door het leven ging. Hij ging van gewone deodorant in stappen naar natuurlijke middelen zoals plantolie. Na een tijdje paste het ecosysteem in het lichaam zich echter aan, en James rook op een gegeven moment ook niet meer slecht. Hij is steeds gaan minderen en nu al een tijdje helemaal gestopt. Hij heeft een sterk immuunsysteem gekregen hierdoor en staat na het opstaan binnen een paar minuten buiten. Wanneer hij normaal slecht zou ruiken, zoals na het sporten of een lange dag werken, ruikt hij nu helemaal niet meer slecht. Al met al is hij zeker te spreken over het experiment.

douchen MAN MAN

In het dagelijkse leven is douchen sociaal gewenst

Eerlijk is eerlijk, je gaat ook niet douchen met het idee om parasieten te doden. Ja gaat douchen om je fris te voelen, te relaxen en omdat het wellicht sociaal gewenst is. Je zou het ook sociale zelfmoord kunnen noemen als je niet doucht. Het probleem is ook zoals met wel meer dingen, het wordt eerst slechter voordat het goed wordt. En in dit geval veel slechter. De oplossing is dan ook de welbekende tussenweg. Blijf gewoon douchen zoals je al deed, ook als jij gewend bent met het elke dag douchen. Maar ga voor een korte douche, op die manier ben je gezond bezig en ga je toch gewoon elke dag fris de deur uit.

Ook deze verzorging rituelen zou je als man moeten kennen.