Eigenschappen van een goede vader

Of je nu al een paar koters door je huis hebt rennen, of dat het krijgen van kinderen nu nog toekomstmuziek is voor je, het is in ieder geval goed om te weten over welke eigenschappen je als vader zou moeten beschikken. Een kind opvoeden zal lang niet altijd makkelijk zijn, maar je (toekomstige) kind zal wel erg geholpen zijn, wanneer jij over de volgende eigenschappen beschikt.

 

1. Je bent open-minded

Normen, waarden en trends veranderen in de maatschappij. Er is een grote kans dat je kinderen andere idee├źn hebben, dan je zelf op hun leeftijd had. Toch wil je niet die man zijn die vroeger alles beter vond en geen feeling meer heeft met de generatie waar kinderen in opgroeien. Accepteer dan ook gewoon dat je kinderen in de tijd van nu opgroeien en dat het net wat anders was dan jouw jeugd.

2. Accepteer het wanneer ze andere interesses hebben

Zie je het al voor je? Je zoon of dochter aanmoedigen aan de rand van het voetbalveld? Het kan zijn dat je kind net zo enthousiast wordt van het idee om op een sport te gaan als jij, maar het zou ook goed kunnen dat de interesses heel erg anders liggen. Accepteer het wanneer je niet dezelfde interesses deelt en moedig ze dan alsnog aan.

3. Je hebt een voorbeeldfunctie

Een goede vader vertelt zijn kind niet alleen hoe hij of zij zich zou moeten gedragen, maar houd zich aan zijn eigen regels. Wil je dat je kind gezond eet en genoeg beweegt. Wees hier dan een voorbeeld in. Wil je dat je kind op een goede manier met conflicten omgaat? Dan ben jij ook hierin diegene die aantoont hoe dit moet, zodat je zoon of dochter je gedrag kan spiegelen en weet dat je het echt belangrijk vindt.

goede vader zijn

4. Een goede vader beschermt zijn familie

Een goede vader doet er alles aan om zijn gezin te kunnen beschermen tegen tegenspoed. Je neemt een extra baan wanneer de rekeningen zich te hoog opstapelen. Wanneer je kind een conflict heeft die hij niet alleen kan oplossen, dan help je hem en kun je gelijk een goed voorbeeld geven.

5. Je geeft levenslessen aan je kinderen

Een vader geeft zijn kinderen levenslessen mee. Soms zijn dit praktische lessen zoals een band leren plakken, scheren of de kamer opruimen. Maar je leert je kind ook dankbaar zijn of respect te hebben voor andere mensen.

goede vader eigenschappen

6. Een goede vader is loyaal aan zijn kind

Als vader ben je niet alleen een mentor voor je kind. Je bent ook zijn steun en toeverlaat en een vriend waarmee plezier kan worden beleefd. Neem dan ook de tijd om leuke dingen te doen. Moedig hem of haar aan tijdens een sportwedstrijd, een musical of andere mooie momenten en laat zien dat je altijd een fan bent.

7. Een goede vader daagt zijn kinderen uit

Het is enerzijds belangrijk om je kinderen het gevoel te geven dat je er altijd voor ze zult zijn. Je wilt dat ze zich comfortabel voelen. Tegelijkertijd is het ook goed om je kinderen uit te dagen en soms zullen ze hierdoor uit comfortzone moeten stappen. Geef ze soms dus ruimte om dingen zelf op te lossen en te falen, want dan kunnen ze meer leren van nieuwe ervaringen.

8. Onvoorwaardelijke liefde

Als vader zullen er vast momenten komen dat je je kinderen achter het behang kan plakken, maar wat er ook aan de hand is, aan het eind van de dag blijven het je kinderen. Laat ze weten hoeveel je van ze houdt en dat jij er altijd voor ze zal zijn. Misschien heb je zelf nog geen kinderen en weet je ook nog niet zeker of je hier aan toe bent. Wanneer je je dit afvraagt zou je op verschillende signalen kunnen letten die je kunnen vertellen dat je vader wilt worden.