De geschiedenis van de toonaangevende zoekmachine

Google begon in 1996 als een onderzoeksproject van Larry Page en Sergey Brin welke, spoiler-alert, nog altijd de meeste aandelen in het bedrijf hebben. Destijds waren ze twee studenten aan de Stanford University. Ze vonden een systeem uit waarbij servers het internet afzoeken en deze sorteren op de zoekopdracht van de gebruiker.

De domeinnaam Google werd vervolgens in 1997 vastgelegd, waarna het een jaar later werd vastgelegd als daadwerkelijk bedrijf. Tegenwoordig brengen maandelijks meer dan 1 miljard mensen een bezoekje aan de site. Dat is bijna 15 procent van de gehele wereldbevolking. Op 14 november 2006 werd YouTube door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar overgenomen, een grote verandering in de bedrijfscultuur

Tegenwoordig bestaat Google uit zoveel meer dan alleen een zoekmachine. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf ook geïnvesteerd in onder meer Chrome, Maps, Docs, Drive, Earth en Google Nieuws.

De eigenaar van Google

Maar, wie staat aan het roer van dit alles? Zoals gezegd hebben de twee oprichters Larry Page en Sergey Brin nog altijd een goede 51% van de aandelen in handen. Andere individuele aandeelhouders zijn John Doerr (1.5 %), één van de eerste investeerders, alsook bestuursvoorzitter Sundar Pichai. CEO Erik Schmidt beschikt over 4,2 % aan aandelen. De meest toonaangevende instituten met aandelen zijn de fondsen BlackRock en The Vanguard Group, met 2.7% en 3.1% aandelen.

Google is meer dan een biljoen dollar waard en schat het belang van Larry Page in het bedrijf op ongeveer $ 70 miljard, terwijl het belang van Sergey Brin ongeveer $ 66 miljard waard is.