Het effect van eiwitten

Er zijn talloze websites, fitness-goeroes en wetenschappers die claimen dat je veel eiwitten op je resultaat te kunnen behalen. Maar wat is nou het effect van eiwitten en hoe zit dit nou precies in elkaar?

Wat is het effect van eiwitten nou écht voor jouw spiergroei en afvalproces MAN MAN

Eiwitten voor het afvalproces

Volgens een studie van Timothy Huzar (University of Brighton) is er bewijs dat een inname van eiwitten je kan helpen bij het afvalproces. Het zit namelijk zo. Wanneer jij een maaltijd consumeert met eiwitten, krijgt je maag een voller gevoel. Hierdoor zal je dus minder snel honger krijgen. Dit wordt ook wel oververzadiging genoemd. Het is volgens Huzar nog wel onduidelijk wanneer het beste moment is om je eiwitten in te nemen. Een eiwitrijk dieet zorgt er ook voor dat je lichaam een betere controle krijgt over je gewicht. Hoeveel proteïne je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Gemiddeld zal dit dagelijks tussen de 1,2 en 1,6 gram liggen. Dit levert al een positief effect op je spiergroei en afvalproces. Wanneer je meer eiwitten eet dan nodig is, is dit niet schadelijk voor je lichaam en gezondheid. Dit heeft geen invloed op je spiergroei en het afvalproces, maar kan wel invloed hebben op je uitlaatgassen. De zogeheten eiwit scheten.

Wat is het effect van eiwitten nou écht voor jouw spiergroei en afvalproces MAN MAN

Eiwitten voor spiergroei

Eiwitten zorgen tevens voor het herstel van de spieren. Er wordt vaak gezegd dat je direct na je training een eiwitrijke maaltijd moet nemen. Maar uit de studie blijkt dat er geen relatie is tussen spiergroei en het moment van je eiwitinname. Het is belangrijk dat je voldoende eiwitten consumeert over de gehele dag. Dit kan je op allerlei manieren doen. Een goede, maar vooral gemakkelijke en lekkere manier is middels eiwitrepen. Zorg ervoor dat je dus voor het slapen genoeg eiwitten eet, zodat je lichaam zich weer kan opladen en herstellen voor de volgende dag.

Een gebalanseerd voedingsschema dat bestaat uit voldoende eiwitten, gezonde vetten, genoeg koolhydraten en gezonde vitamines kunnen jou dus helpen bij spiergroei en het afvalproces.