Simon Leviev: de Tinder Swindler

De Tinder Swindler is de Israelische Shimon Hayut, hoewel de meeste mensen hem kennen als Simon Leviev. Hij deed zich op de datingapp voor als de zoon van een diamantmagnaat en palmde vrouwen in met zijn alles wat hij als rijke man te bieden had. Daarna gaf hij aan in de problemen te zitten en vroeg hij hen om geld. Dat geld zagen zijn slachtoffers natuurlijk nooit meer terug.

 

Hoewel de documentaire begin deze maand uitkwam, werd Leviev in 2019 al opgepakt. Uiteindelijk heeft hij maar vijf maanden in de cel gezeten voordat hij weer op vrije voet was. Ondertussen leeft Shimon gewoon weer verder zoals eerst en heeft hij zelfs alweer een nieuwe vriendin.

Het verhaal van Simon Levievs eerste slachtoffer

Nu is er nog een slachtoffer opgedoken, maar niet van Tinder. De 31-jarige Courtney Simmonds-Miller heeft een verhaal over Simon van veertien jaar geleden, toen de twee elkaar in 2008 ontmoetten. Courtney en Simon, destijds 19 en 20, leerden elkaar kennen in Cyprus, waar ze in hetzelfde winkelcentrum werkten. Ze waren geen stel, maar goede vrienden. Courtney zegt zelfs dat ze dacht dat hij haar soulmate was, maar dan als beste vriend. Op gegeven moment vertelde Simon haar “de waarheid”: hij had een rijke vader die hem naar Cyprus gestuurd had om te leren werken voor zijn geld, maar hij kreeg nu zijn erfenis. Courtney geloofde Simons verhaal en hoefde niet lang na te denken toen hij haar een baan aanbood als zijn persoonlijke assistent met een salaris van £2.500 per maand. Als zijn assistent deed ze bijna al zijn aankopen op haar naam, maar met zijn gestolen creditcard.

Na een paar maanden werd Courtney opgepakt door de Cypriotische politie en beschuldigd van creditcardfraude. Drie weken lang zat ze vast in de gevangenis op Cyprus in een cel vol met kakkerlakken. De wc was een gat in de grond, de douche een pijp waar koud water uitkwam. Ook moest Courtney bij het fouilleren volledig uit de kleren. Na de drie weken werd ze op borg vrijgelaten, waar Simon nog geld voor inlegde dat hij van een rabbi gekregen had. Ze moesten zich twee keer per week melden op het politiebureau, maar Leviev kreeg het voor elkaar om het land te ontvluchten, ondanks dat zijn paspoort ingenomen was. Uiteindelijk kostte het Courtney en haar familie twee jaar en ruim 14.000 Britse pond om van de aanklacht af te komen.