Waarom krijg je grijze haren?

De één krijgt op relatief jonge leeftijd al grijze haren terwijl de ander bejaard lijkt te worden zonder ook maar ooit grijs haar gehad te hebben. Je krijgt grijze haren door het pigment dat in je haar verdwijnt en daar is maar één schuldige voor aan te wijzen: melanine. Melanine zorgt er namelijk voor dat je haar kleur heeft. Als je ouder wordt, wordt er op een bepaald moment echter minder melanine aangemaakt. Hierdoor verdwijnt de kleur uit je haar en wordt het pigmentloos. Eigenlijk wordt je haar dus ook niet grijs maar kleurloos (wit). Het lijkt alleen grijs doordat de witte haren en de haren van je eigen haarkleur door elkaar heen zitten.

Waarom krijg jij het eerder dan de ander?

Hoe kan het dan dat de één veel eerder grijs zal worden dan de ander? De belangrijkste reden die we hiervoor kunnen geven is iets waar jij (helaas) geen invloed op hebt. Voornamelijk komt het namelijk door erfelijkheid. Als jouw ouders al op jonge leeftijd grijze haren hebben gekregen zou het goed kunnen dat het voor jou dus ook rap kan gaan. Om dit dan toch nog enigszins uit te stellen zal je er een gezonde leefstijl op na moeten houden. Zo hebben roken en een tekort aan vitamine B12 een negatief effect. Er wordt vaak beweerd dat ook stress invloed heeft op grijze haren.

Moet ik mijn eerste grijze haar uittrekken?

Wij raden het je af om je eerste grijze haar uit te trekken. Bedenkt dat dit geen permanente oplossing is. Er zal namelijk gewoon ander pigmentloos haar voor in de plaats komen. Er valt hier dus weinig tegen te doen. Ook kan het uittrekken van je haren je hoofdhuid beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast maakt het je haar vetter, dikker en kan het kale plekjes tot gevolg hebben. Je hebt echter wel kapsels die juist goed staan als je grijs haar hebt. Als je echt iets wil doen tegen die grijze haren kan je maar beter overgaan tot het verven van je haren.