Je eerste auto kopen is een magisch moment. Vanaf nu kun je overal naar toegaan, je kersverse bolide schowen aan je vrienden en kun je eindelijk het wegdek vanaf de linker kant van de auto beschouwen – zonder rij-instructeur die in je rechteroor zit te blèren. Lekker man. Maar voordat het zover is moet je wel de geschikte auto vinden. En dat is slechts het begin. Wat moet je allemaal regelen? Hoe zit het met de autoverzekering? En onderhoud? Het is slechts een schim van de vragen die allemaal uiterst relevant zijn. Laten we je een eindje op weg helpen, figuurlijk dan.
Kies een auto die bij je past
De automarkt is een zeer uitgebreide markt. Het liefst koop je meteen een dikke Mercedes of BMW, maar als eerste auto is dat nogal een opgave. Dus ga eens op speurtocht naar een vierwieler die ongeveer in jouw prijsklassement valt. En denk ook een aan tweedehands. Ook al moet je daar extra goed mee opletten, daar komen later nog op terug.
Een tweedehands auto kopen
Een auto rechtstreeks bij de dealer halen zorgt voor wat extra zekerheid, maar dat ga je ook terugzien op de bon. Daarom is een tweedehandswagen geen gekke gedachte. Maar natuur zit er in dit aanbod ook flinke prijsverschillen die tussen merken en aanbieders. Tweedehandsauto’s kopen doe je bij een particulier of bij een garage. De horrorverhalen op Marktplaats zullen je ook vast en zeker niet ontgaan zijn. Garages zijn doorgaans wat prijziger, maar daar komt vaak ook een stukje extra service bij. Bij sommige garages wordt in bepaalde situaties zelfs enige garantie geboden op tweedehandsauto’s.
Vergeet niet dat je bij tweedehandsauto’s de mogelijkheid hebt om te onderhandelen over het prijskaartje en doe dat ook vooral. Maar ga daar natuurlijk niet te ver in. Zorg dat je iemand met je meeneemt die verstand van zaken heeft – iets wat overigens bij elke stap bij de aankoop van je eerste scheurijzer goed van pas kan komen.
Check de onderhoudshistorie
Voelt alles vertrouwt en wijst alles op een verstandig aanschaf? Dan kan je de betaalpas alvast uit je portemonnee vissen. Maar vóórdat je ‘m op de betaalautomaat klettert, vraag nog even naar de onderhoudshistorie. Als het goed is zijn daar alle onderhoudsbeurten die de wagen in het verleden is ondergaan zorgvuldig bijgehouden. Het kan ook zijn dat dit boekje er niet is, maar kan het zo zijn dat dit zwart is gegaan. Je kan dan dus niet zien wat in het verleden voor ongemak zorgde, dus het wordt een risicovollere aankoop.
APK-keuring in de gaten houden
Ook al heb je de perfecte auto kunnen vinden is het haast onmogelijk te weten hoeveel onderhoud je eraan gaat hebben. Wat sowieso periodiek nodig is, zijn nieuwe banden, remschijven, remblokken en onderhoudsbeurten. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht dat je wagen APK-gekeurd. Dus controleer altijd of een te koop staande auto APK goedgekeurd is, hoelang het duurt voordat de volgende APK termijn zich aandient, en wanneer de uiterste APK-vervaldatum is verstreken. Hoewel de APK-plicht frustrerend kan zijn, bevordert de APK de verkeersveiligheid, hetgeen als zéér positief kan worden beschouwd.
Neem ‘m mee voor een proefrit
Mocht je een mooie, lichte en betaalbare occasion hebben gevonden, ga dan uitgebreid proefrijden. Luister goed naar eventuele rammelende geluiden, check het profiel op de banden en ga de auto visueel van top tot teen na. Het is mooi meegenomen als je hetzelfde type auto al een keer hebt gereden en dus gemakkelijk de vergelijking maken. En laat ook je objectieve vriend een stuk het roer overnemen. Vier ogen en oren zien en horen ten slotte meer dan twee. Succes met het vinden van je droomauto,.