Man met e-bike op de snelweg

In het filmpje, dat een automobilist achter de fietser maakte, is te zien hoe hij met de snelle elektrische fiets een vrachtwagen inhaalt. Levensgevaarlijk op een e-bike, zou je denken.

Ondanks dat hij een veiligheidshesje aan had, kan dit volgens de Belgische politie écht niet: “Elektrische fietsen mogen alleen op fietspaden rijden. Daar gaat de man dus een eerste keer in de fout. Zo’n snelle elektrische fiets mag bovendien maximaal 45 kilometer per uur gaan. In het filmpje rijdt de man duidelijk sneller, bijna dubbel zo snel zelfs als toegestaan. Voor een dergelijke snelheid heb je een inschrijving nodig voor een motor.”

E-bike bestuurder reageert zelf nog

Inmiddels heeft zelfs de man nog persoonlijk gereageerd op het incident, hij zag het gevaar er eigenlijk niet van in: “Ik ben onmiddellijk naar Roeselare gereden om tekst en uitleg te geven. De elektrische fiets waarmee ik rij, is een Gulas-bike, een hebbeding van Duitse makelij waarvan de meest recente modellen vlotjes richting en zelfs over 25.000 euro aankoopprijs gaan.”

De 53-jarige man denkt zelf genoeg ervaring te hebben met het fietsen op zo’n snelle e-bike, dat het niet écht een groot gevaar is: “Al sinds 2012 ben ik er regelmatig mee op pad, jaarlijks fiets ik zo’n 9.000 kilometer. In de regio waar ik woon, kent de politie mij. In het begin werd ik wel eens aan de kant gezet voor een controle maar intussen weten ze al lang dat ik geen regels overtreed.”

gulashybrid e-bike

Deze elektrische fiets is speciaal ontworpen voor die snelheid

Ondanks de ophef over het filmpje, komt de politie wél nog terug op de eerdere uitspraken: “We stelden vast dat de tweewieler als motor in Duitsland is ingeschreven en verzekerd. Meneer blijkt met alles in orde en mag hier dus zonder problemen rijden, zij het onder bepaalde voorwaarden.” Het is niet gek dat mensen er wél gek van opkeken, omdat er ook maar één rondrijdt in heel België. De fietser genaamd Bruno heeft met deze actie dus geen regels overtreden. Hij blijft voorlopig wel van de snelweg af, naar eigen zeggen.”