Villa Les Cèdres

Villa Les Cèdres, dat is de naam van dit bescheiden onderkomen. De villa is gebouwd in 1830 in Saint-Jean-Cap-Ferrat. Het bijbehorende landgoed beslaat 14 hectare beplant met maar liefst 14.000 verschillende soorten groen, een speciaal uitgegraven vijver met lelieblokken, en een bronzen standbeeld van Pallas Athene. Het immense huis met 14 slaapkamers, een feestzaal, een wintertuin, een kapel, paardenstallen en 25 verwarmde serres, biedt ook nog eens uitzicht op Villefranche-sur-Mer en de Franse Alpen. En dat voor €345 miljoen! Nouja, dat was de vraagprijs. Een ‘anonieme koper’ van het duurste huis ter wereld wist het voor €200 miljoen op de kop te tikken. Flink afgedongen dus!

Villa

Geschiedenis van het duurste huis ter wereld

Het landgoed heeft een rijke geschiedenis. Het is niet zomaar een dure villa dus. Zo kocht Koning Leopold II van België in 1904 het idyllische stuk grond, als vakantiehuisje aan de Franse kust. Na zijn overlijden nam de familie Marnier-Lapostolle, die van de Grand Marnier likeur, het landgoed over. Zij gebruikten de vruchtbare grond voor het planten van sinaasappelbomen. In 2016 nam de Italiaanse distilleerderij Davide Campari-Milano Grand Marnier over, die een tijd lang van het land (en zijn eeuwenoude olijfbomen) gebruik maakten. Maar ook Campari heeft het landgoed nu dus besloten door te spelen.

De nieuwe eigenaar

Wie heeft besloten de nieuwe eigenaar van dit prachtige juweeltje te worden? De koper heet Rinat Akhmetov, en staat ook wel bekend als de rijkste man van Oekraïne. Dat meldt de Financial Times. Akhmetov is de zoon van een mijnwerker, die zijn fortuin in de mijnbouw en staalindustrie opstreek. Hij is de oprichter van System Capital Management, het grootste industriële multi-bedrijf van Oekraïne met verschillende takken in de energiesector, de financiële sector, de verkoop en het vastgoed, zo meldt De Tijd. Akhmetov is ook eigenaar van de voetbalclub Shakhtar Donetsk.

Eerder kocht hij al een appartement met een waarde van 161 miljoen euro in Londen. Dat is één van de duurste in het Verenigd Koninkrijk. Zijn complete vermogen wordt op 6,7 miljard dollar geschat.