Te abrupt stoppen met trainen

Een van de oorzaken van duizeligheid tijdens het sporten is het te abrupt stoppen met trainen. Dit is vooral herkenbaar bij intensieve sporters die na een intensieve training ineens stoppen met sporten. Je kan dan last krijgen van duizeligheid en het gevoel krijgen dat je gaat flauwvallen.

De oplossing hiervoor is om een cooling-down na het sporten te doen. De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up. Na afloop van het sporten moet je lichaam namelijk naar een rustniveau worden gebracht. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen met wat rustige oefeningen zorg je ervoor dat je lichaam naar dit rustniveau wordt gebracht. Hiermee voorkom je dus het duizelige gevoel dat je ineens krijgt als je stopt na het sporten.

Een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan ook zorgen voor een duizelig gevoel. Dit wordt bepaald door je genen en je levensstijl. Wanneer je veel producten eet die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en zout, gaat je bloeddruk omhoog. Door te sporten gaat je bloeddruk juist weer omlaag. Het nemen van magnesiumsupplementen kan het duizelige gevoel helpen voorkomen. Magnesium helpt namelijk erg om je bloeddruk en hartritme te reguleren. Ook is het handig om zowel voor als tijdens het sporten genoeg water te drinken.

waarom duizelig tijdens sporten

Een lage bloedsuikerspiegel

Nog een oorzaak die trouwens erg veel voorkomt: een lage bloedsuikerspiegel. Dit houdt in dat het glucosegehalte in je bloed erg laag is, waardoor er minder energie in je lichaam beschikbaar is. Hierdoor kan je je erg futloos, suf en duizelig voelen. Maar hoe voorkom je zo’n dip in je bloedsuikerspiegel? Dit doe je door ervoor te zorgen dat je spieren en je lever genoeg glycogeen bevatten. Glycogeen is de opgeslagen variant van glucose. Eet dus bijvoorbeeld een paar uur voor je training voldoende complexe koolhydraten. Verder kan je ook iets eten wat rijk is aan suikers, zoals een banaan.

Verandering in de PH-waarde van je bloed

Verandering in de pH-waarde van je bloed kan ook voor duizeligheid zorgen. Dit komt doordat je spieren melkzuur afgeven als je ze intensief belast, waardoor je bloed zuurder wordt. Helaas zijn er niet veel dingen om dit te voorkomen. Toch zul je merken dat na een tijd trainen je spieren gaan wennen aan de intensiteit van je oefeningen. Hierdoor zal je automatisch minder last krijgen van duizeligheid. Je lichaam past zich namelijk uit zichzelf aan aan de intensiteit van je work-out. Ook is een goede warming-up voor het sporten erg belangrijk!