Sinds januari mogelijk om een dubbele achternaam te hebben

Misschien heb je het wel meegekregen: sinds 1 januari 2024 kunnen ouders in Nederland ervoor kiezen om hun kinderen een dubbele achternaam te geven. Niet iedereen ziet het nut in van deze nieuwe regeling, maar veel weten ook de details er nog niet goed van. Deze wetswijziging komt in ieder geval niet zomaar uit het niets. Er is namelijk al een langere tijd een discussie over de mogelijkheid om een dubbele achternaam te hebben. Deze kwestie kwam in eerste instantie naar voren omdat er meer behoefte was aan gelijkwaardig ouderschap. Als je een dubbele naam kan hebben, kun je ervoor zorgen dat beide familienamen kunnen voortleven. Daarnaast hoef je er als vrouw, of als koppel samen, niet voor te kiezen om je eigen achternaam op te geven. Zo kun je niet alleen je eigen naam houden, maar ook samen elkaars naam dragen.

Dubbele achternaam

Hoe zit het precies?

Voorheen kreeg een kind vaak de achternaam van de vader, maar nu kunnen beide namen trots pronken op het paspoort van het kind. Advocaat Amé Derks van de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten, stelt dat deze nieuwe wet ouders de kans geven om geen keuze meer te hoeven maken tussen de achternamen van vader of moeder. Beide ouders krijgen op deze manier dus dezelfde positie. Een van de voordelen van een dubbele achternaam is dat het meer verbondenheid met beide ouders kan tonen. Voor ouders met meerdere nationaliteiten kan het ook een oplossing zijn, omdat namen in verschillende landen verschillen. Daarnaast kan het een einde maken aan discussies over welke achternaam het kind moet krijgen.

En wat vindt Nederland er eigenlijk van?

Maar ondanks dat Amé Derks het een goed idee vindt, zijn er ook andere kritische geluiden te horen. Uit polls blijkt dat een meerderheid van de ouders in Nederland (82%) geen behoefte heeft aan een dubbele achternaam voor hun kinderen. Veel ouders geven de voorkeur aan de achternaam van de partner of vader, uit gewoonte of om andere redenen. Ook lijken er praktische overwegingen mee te spelen. Er gelden namelijk regels, en er zijn kosten verbonden aan het kiezen van een dubbele achternaam. Ouders met kinderen, geboren vanaf 2024, kunnen kosteloos een dubbele achternaam opgeven. Voor ouders van kinderen geboren tussen 2016 en 2023, geldt er echter een overgangsregeling met kosten. De meningen lijken dus vooral verdeeld te zijn: sommige ouders zien het als een mooie kans om gelijkwaardig ouderschap te benadrukken en meer verbondenheid te tonen. Anderen geven echter de voorkeur aan de traditionele achternaam van de partner of vader. Met deze nieuwe ontwikkeling is er nu in ieder geval de mogelijkheid om zelf te kiezen wat je wilt.

Lees ook: Hoeveel geld besteed je aan een verjaardagscadeau?