Het is belangrijk om regelmatig te praten over jullie relatie en over elkaar. Je verandert door de jaren heen en hierbij ook je relatie. De volgende drie vragen zijn de beste vragen die je je partner kunt stellen om jullie relatie goed te houden.

1. Wat zoek je in een relatie?

Veel relaties eindigen, omdat we erachter komen dat onze partner toch niet datgene heeft dat we zoeken in een relatie. Daarom is het belangrijk om dit voor jezelf duidelijk te hebben. Dit is een vraag die je gerust al bij een eerste (serieuze) date kunt stellen. Als er iets belangrijk voor jou is in een relatie, mag je dit best aangeven. Dit voorkomt dat jullie in een later stadium er achter komen dat de ander iets mist wat je heel belangrijk vindt. Maar dit is ook een vraag die je gedurende de jaren vorderen kunt stellen. Jullie relatie verandert, jullie veranderen en dus ook jullie normen en waarden.

2. Hoe kan ik je het best liefhebben?

Sommige mensen hebben meer tijd voor zichzelf nodig, terwijl anderen meer quality time samen willen. Wat ‘liefde’ voor jou betekent, hoeft echt niet hetzelfde te zijn als wat het voor je partner betekent. En ook dit verandert gedurende de jaren. Jullie gaan bijvoorbeeld samenwonen, waardoor je ineens heel veel tijd samen doorbrengt. Misschien heb je dan wel meer quality time voor jezelf nodig dan voorheen of vind je het juist belangrijk dat jullie met het avondeten samen zijn. Bespreek dit met elkaar en lees ook even het artikel hoe je je relatie spannend houdt wanneer je gaat samenwonen.

vragen-relatie-partner-manman

3. Hoe doe ik het als partner de laatste tijd?

Door eerlijk en regelmatig te checken hoe de ander denkt over jou als partner zijnde, creëer je de gesprekken die veel scheidingen zouden doen voorkomen. Dit is niet bedoeld als vragenvuur waarin je de ander met de grond gelijk mag maken. Luister naar elkaar, maak bespreekbaar hoe je over elkaar denkt, wat je graag anders ziet en wat je juist goed vindt gaan. Vaak stellen we deze vraag niet, omdat we het antwoord niet willen weten. Het is een vraag waarvan het antwoord ons ego kan aantasten. Het is makkelijker om ervan uit te gaan dat we alles goed doen, dan bespreekbaar te maken wat we kunnen verbeteren.

Deze drie vragen kunnen op hun eigen manier gedurende je hele relatie aan elkaar gesteld worden. Maar het beste is om, wanneer je een nieuwe relatie aangaat, te beginnen met de vraag ‘Wat zoek je in een relatie?’, om vervolgens na een aantal dates te vragen ‘Hoe kan ik je het beste liefhebben?’ en wanneer je van elkaar weet hoe jullie beiden in de relatie staan is het de beste tijd om te vragen hoe de ander vindt dat je het als partner doet.