Waar komt het double-breasted pak vandaan?

Het double-breasted pak is in de 19e eeuw ontstaan in Groot-Brittannië. Britse officiers van de Royal Navy droegen deze als militair uniform. Op zee was de jas met de dubbele knopen zeer populair en praktisch, omdat ze door de dubbele knopen meer water tegenhielden dan een enkele knoop.

Later in de 19e eeuw werd dit soort pak populair onder aristocraten in Groot-Brittannië. De norm voor de dikkere jassen (dus geen pakjas) was ook al met dubbele knopen, maar het jasje bij het pak had voorheen klassieke enkele knopen. Grappig genoeg werd een pak met dubbele knopen toentertijd als behoorlijk informeel gezien. De jas werd gezien als een sportief, maar niet geschikt voor formele sferen en chique gelegenheden. Sinds de jaren ’20 en ’30 begon hij zijn elegantie en formaliteit daadwerkelijk te krijgen, doordat de prins van Wales ze met regelmaat droeg. Ook Amerikaanse filmsterren (waaronder Steve McQueen), en meerdere mode-iconen namen hierna de trend over. Double-breasted kreeg hierdoor eindelijk zijn welverdiende waardering.

Bij welke gelegenheden draag je een double-breasted pak?

Wanneer draag je een double-breasted pak? Daar ben je helemaal vrij in. Zo kan je met het pak de show stelen op een bruiloft, en is deze in formelere sferen geschikt voor op het werk. Ook bij chique gelegenheden zoals een theaterstuk of opera is dit pak zeker een optie.

formeel double breasted pak dragen

Een aantal mensen deel zijn nog groot fan van het pak, en dragen deze met regelmaat op de klassieke wijze (overhemd, stropdas, nette schoenen). Echter is de manier waarop je deze kan dragen steeds vrijer geworden, en is hij hierdoor voor meerdere gelegenheden geschikt. Zo kan deze bijvoorbeeld ook prima onvolledig gedragen worden, en heb je met louter een double-breasted blazer ook al tal van gave opties om je outfit op te pimpen.

Hoe draag je een pak met dubbele knopen?

Je kan double-breasted uiteraard dragen zoals jij dat zelf wilt. Zo zijn de blazers, maar ook de pakjas vaak uitstekend te combineren met een spijkerbroek, of een nette pantalon. Een overhemd en een das zijn ook niet altijd nodig. Het jasje kan ook ontzettend goed staan met een coltrui, of een simpel T-shirt eronder. Zo creëer je een net wat meer casual outfit. De marine-blauwe blazers worden vaak gedragen met een witte broek, wat voor een elegante doch speelse uitstraling zorgt. Ook in de schoenkeuze ben je volledig vrij. Een paar nette veterschoenen, loafers of chelsea boots doen het altijd goed, maar een paar witte sneakers zijn ook een prima optie. Het is wel van belang dat wanneer je er sneakers onder een volledig pak draagt deze er enigszins schoon en nieuw uitzien.

double breasted pak welke gelegenheden

Wanneer je het jasje op de klassieke formele manier draagt, zijn er echter een aantal stijlregels. Zo zorg je ervoor dat het jouw maat is, om een slonzig effect te voorkomen. Het onderste knoopje mag daarnaast los, net als bij een pak met enkele knopen. Wanneer je gaat zitten, mogen de knopen, in tegenstelling tot een pak met enkele knopen, gesloten blijven. Wil je weten hoe je een driedelig pak moet dragen? In dit artikel leggen wij dat aan je uit.