5. Persingen

Met maar liefst 95 inwoners is Persingen de absolute nummer vijf in de dorpen met de minste inwoners van Nederland. Dit gezellige dorpje in Gelderland promoot zichzelf als kleinste dorp van Nederland, met ongeveer 35 huizen. Dat is niet heel groot, maar het blijkt ook nog zeker kleiner te kunnen.

4. Saaxumhuizen

In het Noorden van het land bevindt zich het Groningse Saaxumhuizen. Deze plaats, die deel uitmaakt van ‘Het Hogeland’, telt nog geen 20 huizen, en heeft om en nabij 45 inwoners. Maar onderschat het dorp niet! Ze hebben naast een kerk die uit de dertiende eeuw stamt ook nog de nodige sociale voorzieningen. Zo hebben ze zelfs een bed and breakfast en een yogastudio.

3. ’t Woudt

Dit kerkdorp in Zuid-Holland behoort tot de gemeente Midden-Delfland. Om precies te zijn, bestaat het dorp uit elf woonhuizen, vijf boerderijen en uiteraard een kerk. Daarnaast kunnen de 33 inwoners ook nog naar de herberg/café om elkaar te ontmoeten en een pilsje te nuttigen.

2. Schokland

Het aantal inwoners in dit dorp is ‘schokkend’. Dit vissersdorp was eerst een eiland, maar door de aanleg van de Afsluitdijk is dit gevoegd aan Flevoland. Doordat het meermaals overstroomd is, moest het helemaal opnieuw opbouwen. Met ongeveer tien panden en vier huizen telt het dorp vijf inwoners. Wel heeft het dorp nog een museum en behoort het tot het UNESCO-werelderfgoed.

1. Ruigoord

Inwoners? Precies 0, maar het is nog een dorp. De bewoners van dit dorp moesten wijken door de uitbreiding van de Amsterdamse haven. Een deel van dit dorp is toen nog gekraakt door kunstenaars, maar ook die moesten op den duur wijken. Sinds 1997 mochten er geen mensen meer wonen, maar mocht het dorp wel blijven bestaan. Nu wordt het gebruikt voor culturele evenementen, en staat het nog geregistreerd als dorp.

Wil je weten waar mensen het meest blij zijn? Hier wonen de gelukkigste mensen van Nederland.