De gelukkigste mensen van Nederland wonen in Twente

Volgens oud-wielrenner Rob Hameling is het cijfer nog aan de lage kant. Hij vindt de omgeving prachtig en bewondert het keer op keer als hij de fiets stapt. Zelf woont hij in Marle, op zo’n 4 kilometer van afstand van Hellendoorn. Maar niet alleen Rob wordt enthousiast van de omgeving, de inwoners van Hellendoorn zijn er echt trots op, weet dorpsbewoner Koert Webbink. Hij maakte een podcast over het DNA van Hellendoorn. Zelf vindt hij de samenhorigheid het belangrijkst in het drop. Voor hem is het gek als inwoners bij elkaar aanbellen. Dat gebeurt niet. Als ze samen koffie willen drinken, lopen ze achterom.

Iedereen kent elkaar heel goed. In het dorp wonen generatieslang dezelfde families die met elkaar opgroeien. “Mensen gaan ook niet snel weg. En als ze dat doen, bijvoorbeeld om te studeren, komen ze daarna ook heel graag weer terug.” Hij denkt zelf dat de sterke band de mensen zo gelukkig maakt.

Hellendoorn is voor veel Nederlanders bekend om het pretpark Helledoorn, dat aan de rand van het dorp ligt. Dat is niet alles wat het dorp te bieden heeft. In de zomer is er meer dan genoeg te doen. Zo wordt er gecrost met motoren en mountainbikes, zijn er muziekfestivals, maar er is één festival waar elke dorpeling uit Hellendoorn naar uitkijkt: het ‘Helders Fees’. Elke inwoner houdt zijn of haar agenda vrij voor dit evenement. “In Hellendoorn wonen veel mensen die weten hoe ze iets moeten aanpakken. Dat maakt het hier levendig”, zegt Koert.

Burgemeester Jorrit Eijbersen is supertrots en prijst de zogenoemde naoberschap in zijn gemeente. Het is belangrijk dat mensen zich prettig en veilig voelen. “Mensen spreken elkaar aan en kijken naar elkaar om. Het houdt een drop levendig als er veel georganiseerd wordt, maar het moet wel gezellig blijven, niet te grootschalig worden en goede afspraken worden gemaakt met de organisatie”, vertelt de burgemeester. Toch wil hij niet te hard van stapel lopen, omdat de leefbaarheid wel goed moet blijven. “Jongeren willen hier graag blijven wonen, maar niet iedereen is in staat om een woning te bemachtigen.”

Wat maakt het leven in een dorp zo fijn?

Het is voor geluksprofessor Martijn Burger geen verrassing dat de mensen in Hellendoorn zich gelukkig voelen. Mensen in dorpen zijn vaker gelukkiger dan mensen uit de stad, blijkt uit zijn onderzoek. De belangrijkste rol is de band van de dorpelingen met elkaar. Het leven van stadsbewoners speelt zich niet echt af in de buurt. Daarnaast speelt religie ook een rol in de band die mensen met elkaar hebben. De kans is groter dat mensen elkaar tegenkomen in een dorp dan wanneer je in een stadse flat woont.

Volgens de geluksprofessor is het ook afhankelijk van de bevolkingsamenstelling. In de steden wonen veel meer alleenstaanden en migranten. Zij ervaren vaker een ongelukkig gevoel dan mensen uit het dorp. Dat heeft te maken met discriminatie, eenzaamheid of een achtergestelde economische positie. Tevens zijn dorpen vaker omringd met een prachtige natuur, wat ook een positieve invloed heeft op het geluk van mensen.