Er zijn natuurlijk trucjes om gemotiveerd te worden en te blijven, zoals het stellen van een doel of een workout partner vinden. Maar wanneer je echt motivatie te kort komt, moet je dit misschien wijten aan je hersenen en het feit dat ze te weinig van het stofje dopamine binnenkrijgen. Dopamine speelt namelijk een rol in je motivatie om te gaan sporten.

Wat is dopamine?

Dopamine is een stofje dat zorgt dat je je gelukkig en gemotiveerd voelt en het komt vrij wanneer je je in aangename situaties bevindt. En niet alleen in de situatie zelf, voorafgaand aan die leuke situatie kan dit stofje al vrijkomen. Dus niet alleen wanneer je een pizza eet, maar ook wanneer je hem ruikt, ziet of wanneer je langs je favoriete pizzatent loopt. Dopamine is het gevoel van geluk voor de situatie die komen gaat. Het is een stofje dat je aanspoort om van de bank af te komen. Dus wanneer je hier te weinig van bezit, is dat waarschijnlijk de reden dat je weer een smoes bedenkt om niet naar de sportschool te gaan.

Starten en eindigen

Van bewegen raak je gemotiveerd, maar hier zit vaak juist het probleem. We missen dopamine om te gaan bewegen. En als we niet gaan bewegen, maken we ook niet meer dopamine aan. Je moet daadwerkelijk een workout starten en eindigen om dopamine aan te maken. Dit hoeft niet per se een heftige workout van 1,5 uur te zijn, wandelen of een yoga lesje zijn ook goede opties. Het gaat er om dat bewegen een gewoonte wordt, op die manier zul je meer dopamine aanmaken en dus ook gemotiveerder zijn.

dopamine-workout-manman

Foto via

Zoek iets dat je leuk vindt

Wanneer fitnessen helemaal niet jouw ding is, sleep jezelf dan niet keer op keer die sportschool in. Op deze manier zal die dopamine nooit echt op gang komen. Zoek iets wat je leuk vindt, spreek bijvoorbeeld met een groep vrienden af om een potje te basketballen. Op deze manier maak jij dopamine aan omdat je uitkijkt naar wat komen gaat en maak je ook weer dopamine aan omdat jullie een leuke tijd hebben gehad. En door die dopamine ben je weer gemotiveerder voor een volgende keer, snap je het nog?

Door de keuze te maken om te gaan trainen, ontwikkel je de gewoonte om je brein te motiveren, zelfs zonder de dopamine boost die je krijgt van een pre-workout.