Op dagen dat je hoofd er echt niet naar staat en dat je het liefst de hele dag in je nest blijft liggen, maar uiteindelijk toch de motivatie vindt om te gaan. Dat maakt het verschil tussen bodybuilders en net-geen-bodybuilders. Met deze guide helpen we je om gemotiveerd te worden, maar vooral om het te blijven.

1 Heb een specifiek doel en een reden om te slagen

Veel mensen willen ‘een paar kilo’ kwijt, maar wat is een paar kilo? Maak je doel specifiek. Het hebben van een duidelijk doel helpt je om gemotiveerd te blijven en richting dat doel te werken. Graaf dieper in wat de echte reden is dat je wilt afvallen in plaats van ‘omdat ik te veel weeg’. Schrijf ze op, maak foto’s of iets anders waardoor je eraan herinnert wordt en gemotiveerd blijft.

2 Zorg dat je plan voor de lange termijn is

De eerste fases waarin je aan je doel bent begonnen zijn vaak overladen met motivatie, maar deze gaat al snel verloren. Zorg dat je fitnessplan ten minste zes weken lang is, dat het iets ingewikkelder wordt naarmate de tijd vordert en dat je niet te zwaar begint. Voorkom dat je je lichaam in de eerste fase te veel inspant en dat hierdoor je motivatie daalt.

gemotiveerd-motivatie-sport-manman

3 Creëer onontkoombare verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid maakt een mens gemotiveerd. Spreek bijvoorbeeld met je vriendin af dat als je je doel bereikt hebt, jullie samen een stedentrip boeken.Wanneer jij stopt voor je je doel bereikt hebt, heeft je vriendin ook geen leuke stedentrip meer in het vooruitzicht en dat gun je haar natuurlijk niet. Dit zal je extra gemotiveerd maken.

4 Ga op zoek naar motiverende quotes

Door motiverende quotes op te zoeken die voor jou van toepassing zijn, kan dit er daadwerkelijk voor zorgen dat jij gemotiveerd blijft. Print ze uit of schrijf ze op en hang ze op plekken waar de verleiding groot is dat jij je motivatie verliest (bijvoorbeeld voor de TV of op de koelkast).

The best way to predict the future is to create it

5 Maak een playlist

Motivatie tijdens je workout is minstens zo belangrijk als de motivatie ervoor en erna. Het kan zo zijn dat je door bepaalde muziek je cardio of krachttrainingen beter uit kunt voeren en dat het lijkt dat de tijd sneller gaat. Na afloop vond je het best meevallen en dit geeft weer motivatie voor een volgende keer.

6 Maak er een gewoonte van

Door er een gewoonte van te maken om elke maandag, woensdag en zaterdag te gaan sporten zul je merken dat het na een tijdje veel makkelijker gaat. Er wordt wel eens gezegd dat je er 21 dagen over doet om ergens een gewoonte van te maken en 90 dagen om je lifestyle te kunnen veranderen. Wanneer je over deze drempel bent, zul je zien dat je makkelijker aanstalten maakt om naar de sportschool te gaan, simpelweg omdat het in je ritme zit.

Niet alleen voor je sportdoelen is het belangrijk dat je je motivatie blijft behouden. Ook op het gebied van werk, relatie of familie. Heb je bepaalde doelen, op welk vlak dan ook, dan heb je motivatie nodig om deze doelen te bereiken. Deze mental reset kan je helpen om je motivatie te boosten.