De Gili Eilanden van Indonesië, een tropische eilandengroep ten noordwesten van Lombok. Gili Kondo, Gili Lampu en Gili Kapal zijn de nog onontdekte eilanden van deze groep. Er is hier werkelijk niks anders dan parelwitte stranden en een helderblauwe zee. Heel tof om een keer te zien en ideaal voor als je je moet voorbereiden op Expeditie Robinson, maar voor je langere reis wil je misschien toch wat meer te doen hebben. Daarom lichten we de Gili-Eilanden voor je uit.

Gili Trawangan

Dit is het grootste eiland van de Gili-Eilanden en een waar paradijs voor de party lovers onder ons. Met de boulevard met vele hotels, barretjes en plekken om uit te gaan is er altijd wat te doen. De beste live muziek vind je bij de reggae bar. Aan de oostkust van het eiland vind je de meeste bars, restaurants, (duik)winkels en accommodaties, velen hiervan zijn lowbudget backpack hostels, guesthouses en bungalows. Aan de noordkust vind je de luxere en exclusievere hotels, hier is het dan ook wat rustiger. Het eiland is dan wel de grootste, maar nog steeds maar 2 bij 3 kilometer en daarom kun je gemakkelijk het eiland rond lopen of fietsen. En dat is ook wat iedereen hier doet, want er zijn namelijk geen auto’s op het eiland te vinden. Een fiets huren is dan ook de ideale manier om je te verplaatsen op het eiland, binnen 1,5 uur heb je het eiland rond gefietst, waarbij je langs de mooiste zandstranden komt en leuke tentjes om een pauze in te lassen. Zijn je benen moe van de hele dag duiken, de mooiste vissen spotten en het eiland rondfietsen? Dan kun je ook gewoon met paard en wagen teruggebracht worden naar je hotel. Wat je ook zeker niet moet overslaan tijdens je bezoek aan Gili Trawangan is de foodmarket, waar je kunt genieten van het heerlijke typische Indonesische eten.

"Gili Trawangan, Indonesia - September 14, 2012: Horse and cart wait by the main pier at Gili Trawangan island in Indonesia. People can be seen in the background. The island doesn't allow motorised cars or scooters."

Gili Meno

Gili Meno ligt tussen Gili Trawangan en Gili Air in en is met slechts 300 inwoners het dunst bevolkt van de drie. Het eiland staat bekend als Gili met de mooiste stranden. Het zand is hier witter dan wit en de zee is fel turquoise. Dit eiland is dan ook perfect om te snorkelen of te duiken en de onderwaterwereld te ontdekken. De Meno Wall, waar je zwemt tussen de koraalduivels en bijzondere vissen, is een echte spot voor duikers.  Gili Meno is een stuk minder toeristisch dan Gili Trawangan, dus voor diegene die van rust houdt en wil relaxen is dit de perfecte plek. In het binnenland van Gili Meno is een kokosnootplantage en een zoutwaterreservaat te vinden. Verder is de kans groot dat je schildpadden tegenkomt op het eiland.

Beautiful turquoise sea of Gili Meno, Indonesia

Gili Air

Gili Air is het kleinste eiland van de drie, maar hier wonen wel de meeste mensen, waardoor er een echte lokale sfeer ontstaat. Je kunt er slapen in hutjes op het strand, waar je als het helemaal donker is de indrukwekkende sterrenhemel kunt bewonderen. Naast deze hutjes zijn er ook nog genoeg andere accommodaties om te verblijven. Wanneer je Gili Trawangan wat te toeristisch vindt, maar Gili Meno weer net wat te rustig, is Gili Air de plek waar je heen moet. Langs het strand liggen restaurants waar je kunt genieten van heerlijk vers gevangen vis, die je misschien wel in de middag nog zelf hebt zien zwemmen in de zee tijdens het snorkelen. Gili Air onderscheidt zich vooral door zijn klasse. Op dit eiland is het iets meer high-class en het wordt gezien als de stijlvolle variant van Gili Trawangan. Wat je ook zeker niet mag missen is de zonsondergang, die op elk eiland even indrukwekkend is.

gili-air-manman

Wil je liever wat avontuur ervaren dichter bij huis? Check dan onze vorige reisinspiratie #9: Hobbelend op een kameel door de woestijnen van Marokko.